Leef je geloof

Heilige Bernadette

Deze pagina is dé toegang naar alle informatie over de relieken van de Heilige Bernadette en de komst naar het bisdom van ‘s-Hertogenbosch.

Aankondiging komst relieken H. Bernadette naar ‘s-Hertogenbosch

Week van Bernadette: programma 11- 17 mei bekend

Relieken van de zieneres van Lourdes, de heilige Bernadette Soubirous komen dit voorjaar voor het eerst naar Nederland. Van 11 tot en met 17 mei worden ze getoond in de Bossche Sint-Janskathedraal. Het bisdom biedt in die week tal van activiteiten aan, zo blijkt uit het programma dat vandaag door bisschop Gerard de Korte aan de parochies is bekendgemaakt.

De week vangt aan met een Mariavesper (kerkelijk avondgebed) op maandag 11 mei om 16.00 uur waarin Mgr. Herman Woorts, hulpbisschop van Utrecht en bisschop-referent voor bedevaarten, en Mgr. De Korte voorgaan. In die vesper worden de relieken plechtig de Sint-Jan binnengedragen. Bij deze viering zullen ook de religieuzen uit het bisdom aanwezig zijn.

Van 11 tot en met 17 mei zijn er in de Sint-Jan verscheidene bijzondere vieringen en gebedsmomenten, in aanvulling op de reguliere eucharistievieringen van 8.30 en 12.30 uur (ma. t/m za.). Zo worden er dagelijks de lauden (8.15 uur), het rozenkransgebed (12.00 uur) en de vespers (16.00 uur) gebeden. Op zaterdagavond 16 mei is er een eucharistieviering met lichtprocessie en wake.

In en rondom de kathedraal wordt een gevarieerd programma aangeboden. Op vrijdagavond 15 mei wordt in de Sint-Jan bijvoorbeeld op een groot scherm de film ‘Je m’appelle Bernadette’ getoond over het leven van de heilige zieneres. De dag erna staat speciaal voor gezinnen een bijzondere tocht door de stad op het programma: ‘de Bossche route van Bernadette’.

Verder zijn er onder meer speciale activiteiten voor scholieren, jongeren en zorgbehoevenden. De week wordt afgesloten met een Mariavesper op zondag 17 mei om 16.00 uur waarin de relieken door Mgr. De Korte worden overgedragen aan vertegenwoordigers van het bisdom Roermond.

In de folder (klik hier voor Pdf) is een overzicht opgenomen van de activiteiten. Op de bisdomwebsite worden de komende tijd nadere bijzonderheden van het programma bekendgemaakt.

De relieken van Bernadette Soubirous worden tussen 11 mei en 15 juni door alle zeven Nederlandse bisdommen ontvangen. Sinds enkele jaren leent het heiligdom Lourdes relieken voor korte tijd uit aan andere bisdommen. De afgelopen jaren heeft ‘Bernadette’ al rondreizen gemaakt door Italië, Duitsland en Spanje. Dit voorjaar bezoekt ze eerst België en vervolgens Nederland.

Een reliek, ook wel relikwie genoemd, is een overblijfsel van het lichaam van een heilige, of een voorwerp dat met een heilige in aanraking is geweest. Het reliek van Bernadette dat naar Nederland komt, is een stukje van haar huid. Het wordt bewaard in een reliekschrijn.

In 1858 verscheen in het Zuid-Franse Lourdes Maria achttien keer aan Bernadette Soubirous (1844-1879). Lourdes zou uitgroeien tot een van de voornaamste katholieke bedevaartsoorden. Miljoenen pelgrims, onder wie vele duizenden Nederlanders, bezoeken jaarlijks het Mariaoord.

Bisschop de Korte gaat zelfs jaarlijks op pelgrimage naar Lourdes. “Ik krijg altijd de indruk dat de bedevaart het beste in de mens naar boven haalt. Mensen op bedevaart worden geduldig, vriendelijk en dienstbaar”, schrijft hij in de brief die vandaag, de kerkelijke feestdag van Maria van Lourdes én Wereldziekendag, bij de parochies in het bisdom op de mat viel.

Mgr. De Korte roept belangstellenden op om van 11 tot en met 17 mei deel te nemen aan de activiteiten en naar de Sint-Jan komen om de relieken te bekijken, ‘maar vooral ook om in de kathedraal een moment van bezinning en gebed te hebben.’ “De boodschap van Maria is even eenvoudig als duidelijk. Mensen worden opgeroepen tot bekering en gebed. Wij worden uitgenodigd om ons leven af te stemmen op Jezus en zijn Evangelie steeds meer gestalte te geven.”