“Ik ben op bedevaart geweest!”

“Ik ben op bedevaart geweest!”

Zaterdag 3 juli was het dan eindelijk zover. We konden op bedevaart naar Maria! Het werd een bedevaart van één dag, maar wel een echte. Van alle kanten van het bisdom kwamen gezinnen naar Den Bosch. Er reden zelfs touringcars voor de pelgrims die van ver moesten komen.

Tijdens de opening nam een schilderes ons mee in haar gedachten: Hoe zal ik Maria afbeelden? Als meisje? Als jonge mama? Als bedroefde moeder? Als koningin in de hemel? Dit allemaal en nóg veel meer past bij haar. We werden de stad ingestuurd om die vele kanten van Maria te gaan ontdekken. Maar eerst kregen we daarvoor de pelgrimszegen.

In de stad waren er op allerlei plaatsen workshopjes waar je wat kon doen, om Maria beter te leren kennen. Hinkelen, tekenen, bellen, puzzelen, stoepkrijten, en nog veel meer. Ondertussen kon je genieten van die mooie, oude Mariastad Den Bosch.

Om 12.00 u gingen we naar binnen voor wat verdieping rond één van de zes thema’s: Maria luistert, Maria zingt, Maria zoekt, Maria huilt, Maria beschermt, Maria verschijnt. Daarna was het lekker lunchen. Uiteindelijk brachten we al onze geknutselde tranen, bloemen, touwtjes, handen, ex voto’s met daaraan onze dankjewels, onze zorgen en verdriet en onze verlangens naar Maria in de afsluitende viering in die grote en indrukwekkende Sint Janskathedraal. En, toen wisten we het zeker: ze begrijpt ons…

Tot slot was er een welverdiend frietje in de tuin van het Sint Janscentrum, om daarna moe en voldaan naar huis te gaan.

We danken de pelgrims, die het aandurfden op pad te gaan. Zij kunnen nu allemaal zeggen: Wij waren echt op bedevaart!

De werkgroep bedankt alle medewerkers die van deze dag een echte bedevaart hebben gemaakt. We waren samen op weg, wie we ook waren. Duizendmaal dank!

Chantal Piters – Huis voor de Pelgrim
William Bekker – Broederschap Onze Lieve Vrouw van Den Bosch
Hennie van Hattum – parochie Sint Franciscus Meierijstad
Ingrid van Meer en Manon van den Broek – Familiepastoraat bisdom van ‘s-Hertogenbosch

Foto’s: Ramon Mangold