BLOG: DRIE DINGEN DIE WE VAN MARIA KUNNEN LEREN (mei 2021)

BLOG: DRIE DINGEN DIE WE VAN MARIA KUNNEN LEREN (mei 2021)

Het is mei! Ik voel geruststelling, hoop, bemoediging en leven. Ik ruik de zomer, maar de hitte is er nog niet. Mei voelt uitnodigend voor (her)nieuw(d)e contacten, een kopje thee in de tuin, voor fris- en fruitigheid en voor nieuwe plannen. Misschien ben je nu aan het genieten van de meivakantie en zo niet, Hemelvaart en Pinksteren zijn just around the corner 😉

Voor mij is mei vooral Mariamaand. Moeder van Barmhartigheid, Sterre der Zee. Wat hebben we een geluk met een moeder als Maria! Graag wil ik samen met jullie kijken hoe we meer aandacht voor Maria kunnen hebben tijdens deze maand. Wat kunnen we van haar leren? Zijn er praktische tips om meer aan haar te denken en met en voor haar te bidden?

Wat kunnen we dan leren van deze moedige vrouw en moeder? Al denkend aan haar als persoon en lezend over haar leven ontdekte ik de volgende drie eigenschappen die – naar mijn idee – heel inspirerend kunnen zijn. Ik heb ze voor je op een rijtje gezet.

1. Maria zei “ja” tegen het plan van God voor haar leven.
Ze had een gehoorzaam, onderdanig en nederig hart. Zijn wij bereid om “Ja, Heer” te antwoorden op wat God van ons vraagt? Laten wij, biddend tot Maria, vragen dat wij altijd meer gehoorzaam en dienend mogen zijn!

Maria zei: ‘De Heer wil ik dienen: laat er met mij gebeuren wat u hebt gezegd.’ Daarna liet de engel haar weer alleen.” Lucas 1: 38

2. Maria vroeg Jezus om hulp als ze een probleem had dat opgelost moest worden.
Als er zich een probleem voordoet, waar zoeken we dan als eerst voor hulp? Richten we ons tot Christus of tot anderen? Verliezen we veel tijd met zorgen maken? Helpen we anderen zich te richten tot Christus?

“Toen de wijn bijna op was, zei de moeder van Jezus tegen hem: ‘Ze hebben geen wijn meer.’ ‘Wat wilt u van me?’ zei Jezus. ‘Mijn tijd is nog niet gekomen.’ Daarop sprak zijn moeder de bedienden aan: ‘Doe maar wat hij jullie zegt, wat het ook is.’” Johannes 2: 3-5

3. Maria vertrouwde op de Heer en wachtte op Zijn timing.
Een verloofde maagd die op het punt stond om te trouwen kreeg bezoek van een engel die haar vertelde dat ze moeder zou worden van de Zoon van God. Hoe ging ze dát uitleggen aan Jozef? Maria nam het heft niet in eigen handen maar liet God werken in het hart van Jozef. Hoe vaak voelen wij de behoefte om de mensen om ons heen te veranderen in plaats van God aan het werk te laten in het hart van deze personen? We zijn vaak geneigd om alles zelf te regelen, maar we moeten leren om op God te vertrouwen en op Hem te wachten.

Haar man Jozef, die een rechtschapen mens was, wilde haar niet in opspraak brengen en dacht erover haar in het geheim te verstoten. Toen hij dit overwoog, verscheen hem een engel van de Heer. De engel zei: ‘Jozef, zoon van David, wees niet bang je vrouw Maria bij je te nemen, want het kind dat ze draagt is verwerkt door de heilige Geest.’” Mattheus 1: 19-20

Wat een wijsheid! Niet alleen een voorbeeld als moeder of vrouw, maar vooral een voorbeeld als mens van God. Laten we wat vaker deze maand proberen te zeggen, “Ja Heer” als we voelen dat God iets van ons verlangt of vraagt. In blijdschap, maar ook in tegenslag. We mogen vertrouwen dat Maria ons beschermt en helpt in deze – voor mij persoonlijk meest grote – uitdaging.

Er zijn natuurlijk wat kleine tips om wat meer ‘Maria on your mind’ te hebben. Je kunt bijvoorbeeld een mooie afbeelding van Maria als achtergrond op je telefoon doen, of iedere dag starten met een specifieke intentie (vandaag ruim ik alles meteen op als ik het gebruikt heb). Geef de vrouwen in je leven extra aandacht en leer van hun talenten en verhalen. En natuurlijk mogen we ook hét Mariawapen niet vergeten: de Rozenkrans. Als je ‘m nog nooit gebeden hebt: er staan tientallen video’s en instructies online van hoe je dit prachtige gebed bidt. Bid ‘m tijdens je ommetje van de dag, een half uur voordat je gaat slapen, in de auto naar je werk, of met een online gebedsgroepje, all is possible. We kunnen natuurlijk ook een Rozenkransgroepje starten, wie doet mee?
Ik wens je een prachtige meimaand toe!

Maria moeder van de eenheid en van de vrede,
Bid voor ons!

Laura Nieuwlaat – van Dun