BLOG: 26 CREATIEVE MANIEREN OM TE VASTEN! (februari 2021)

BLOG: 26 CREATIEVE MANIEREN OM TE VASTEN! (februari 2021)

Met al dat thuisblijven en thuiswerken zouden we bijna vergeten dat Aswoensdag en de Vastentijd er weer aankomen. Want even serieus, zijn we niet allemaal minstens één keer per week kwijt welke dag het ook alweer is?! Op 17 februari begint met Aswoensdag de Veertigdagentijd. Ik moet eerlijk toegeven dat de Vastentijd nooit echt mijn favoriete tijd van het jaar is geweest. Thuis ging de snoeppot dicht en die ging met Pasen pas weer open (wat een feest was dat!). We “moesten” 5 dagen achter elkaar naar de mis en láng dat die missen duurde! Naarmate ik ouder werd ben ik gelukkig steeds meer de waarde van deze bijzondere periode in gaan zien en heb ik begrepen hoe ik de Vastentijd “in mijn voordeel” kon gebruiken, ik leefde oprecht met blijdschap richting Pasen! In deze blog hoop ik jullie met mijn ervaringen uit het verleden te inspireren voor de komende 40-dagentijd.

Misschien staat je hoofd nu helemaal niet naar Aswoensdag, de Vastentijd of Pasen. Misschien ben je allang blij als je energie hebt om voor de laptop te kruipen en te werken of eindelijk die paper in te leveren. Misschien kom je uitgeput thuis van een lange werkdag en is Netflix of Marble Mania met wijn en chocolade het enige waar je aan kunt denken. Wees gerust, ook dat mag er zijn! Take your time en bepaal voor jezelf hoeveel tijd, energie en ruimte je aan God wil geven. Eén minuut of drie uur per dag: Hij voelt je moeite en je liefde!
En onthoud: ook dit jaar wil Jezus zijn leven voor jou geven om drie dagen later uit de dood op te staan en ons allemaal nieuw leven te gunnen! Als we Jezus toch niet hadden.. 😉

Graag zou ik heel kort mijn vernieuwde inzicht over de Vastentijd met je willen delen. Tijdens mijn late tienerjaren stuitte ik – al rondstruinend op het internet – op de volgende zin: “De Vastentijd is een goede tijd om de huidige staat van je relatie met God te evalueren. Wat is er tussen jullie gekomen het afgelopen jaar?” Goede vraag! Ik ging op dat moment een beetje uit van een vanzelfsprekende relatie met God: hij vergaf mij als ik dat vroeg of er ging een gebedje de lucht in tijdens moeilijke momenten. Maar gaf ik ook in blijde momenten iets aan Hem? Of gewoon zomaar, tussendoor? Ik kwam tot de trieste conclusie dat God mijn rommella was waar ik al mijn troep in dumpte en die ik af en toe open trok om te vinden waar ik naar op zoek was. Er stond een hoop troep tussen ons in! Dat moest anders. Ik gunde God een mooie plaats bovenop mijn bureau!

Dat was ook het moment dat alle kwartjes vielen: door te vasten haal je weg wat tussen jou en God staat, door te geven asfalteer je de weg en door te bidden zet je steeds een stapje dichter naar God. Dit kan ik ook! Ik ben op zoek gegaan naar mijn manier om te vasten, geven en bidden. Om jou ook een stukje op weg te helpen heb ik een lijst van 26 creatieve manieren verzameld om te vasten. Vasten hoeft namelijk niet altijd het opgeven van chocola te zijn (tenzij chocola tussen jou en God in staat ;)) Als het maar zorgt dat de weg tussen jou en God schoon en begaanbaar wordt!

Ik hoop dat het jou mag inspireren en dat je vol moed en vreugde de 40-dagentijd in mag gaan. Count on me!

Creatieve manieren om te vasten

 1. 40 dagen lang 40 dingen weggooien (ja dat zijn 1600 dingen in totaal!) Dit kan zijn van een oude brief tot die pennen die je toch niet gebruikt. Maak letterlijk ruimte voor Pasen!
 2. 40 dagen niet roddelen of negatief denken/spreken.
 3. Ga een work-out challenge aan om goed voor het lichaam te zorgen dat God je gegeven heeft.
 4. Niet meer eten na de avondmaaltijd.
 5. Niet eten tussen de hoofdmaaltijden door.
 6. Schrijf dagelijks 3 aardige dingen op voor je partner/ouders/familielid/beste vriend(in).
 7. Geen eten bestellen (I say sushi voor paasdiner?!).
 8. Een uur tv-tijd/schermtijd extra vervangen door gebed/meditatie/bezinning.
 9. Verwijder spelletjes apps van je telefoon.
 10. Zet een timer op je meest gebruikte apps (bijv. max 1 uur Instagram per dag).
 11. Of gooi heel social media 40 dagen van je telefoon af.
 12. 40 dagen zonder vlees (doe mee met de challenge).
 13. Maak een Vasten-kalender. Geef jezelf iedere dag een gebedsuitdaging, afgewisseld met een goede daad voor iemand anders. Daag jezelf uit!
 14. (Af)douchen met koud water of douche maar 5 minuten.
 15. 40 dagen Toos make-uploos!
 16. 40 dagen geen lift gebruiken (vooral voor de mensen in een flat!).
 17. Ergens in de wereld een priester “adopteren”, bijvoorbeeld via https://www.foundationforpriests.org/adopt-a-priest-form Je kunt specifiek voor deze priester en zijn werk en roeping bidden!
 18. Alleen water drinken naast je maaltijden, geen andere dranken.
 19. Meld je aan voor vrijwilligerswerk. Coronaproof kan dit natuurlijk door bijvoorbeeld met mensen te gaan wandelen, bellen, kaartjes sturen. Er is veel mogelijk!
 20. Het sacrament van de biecht ontvangen.
 21. Koffie drinken zonder suiker en/of melk.
 22. Doneer bloed.
 23. 40 dagen geen onzinnige dingen kopen of online bestellingen plaatsen.
 24. Maak dagelijks/om de dag een wandeling en neem een afvalzak en prikker/knijper mee waarmee je het afval verzamelt dat je tegen komt.
 25. Maak een “dankbaarheidspot” (kan een weckpot of een suikerpot oid zijn, het liefst doorzichtig!). Stop daarin iedere dag één of meerdere briefjes waar je iets op schrijft waar je dankbaar voor bent. Met Pasen kun je deze pot samen met je gezin/familie/partner openmaken en terugkijken op een periode vol dankbaarheid!
 26. Gebruik korte momentjes – bijv. stilstaan bij rood licht of het opmaken van je bed – om een Onze Vader of een Wees Gegroet te bidden.

Door: Laura Nieuwlaat – van Dun