Aftrap JBDB on Tour

Aftrap JBDB on Tour

Een nieuw initiatief dit jaar van Jong Bisdom Den Bosch is JBDB on Tour: een viertal verdiepingsavonden rondom het jaarthema, reizend langs de vier grote steden van het bisdom en, reizend met elkaar, op hartstocht. Donderdagavond 10 oktober vond de eerste avond plaats met een vijftiental jongeren, die aandachtig naar René Lamers – gedelegeerde voor Jeugd & Jongeren – luisterden.

Hartsverbondenheid
Deze eerste avond stond in het teken van ‘je naasten’. Welke invloed hebben je naasten op jouw hartstocht? Kun je met hen? Kun je zonder hen? Hoe creëer je verbondenheid met elkaar? En is deze nodig? Het avondthema was dan ook: hartsverbondenheid. “Wil, kan en durf jij jouw hartstocht te delen?”, aldus René. Met een andere blik op de lichamelijke en geestelijke werken van barmhartigheid gaf René aan dat je niet zonder de ander kunt. De ‘dorstigen laven’ is niet alleen maar letterlijk drinken geven aan hen die dorst hebben, maar ook een dorst naar liefde van mensen. Of ‘naakten kleden’ is ook voor hen die zonder eigenwaarde en met onzekerheid ‘naakt’ door het leven gaan en zich bedekken onder uiterlijkheden.

Ora et Labora
Als laatste benoemde René het geestelijke werk van barmhartigheid ‘bidden voor levenden en doden’. Bidden en handelen horen bij elkaar. Wel bidden, maar er niet naar handelen brengt geen vruchten voort. Ook niet door wel te handelen en niet te bidden.

“Na de pauze werden er voorzichtig woorden en ervaringen gedeeld, maar was er ook veel stilte. De avond gaf voldoende input om nog eens over na te denken en mee te nemen op onze hartstocht”, aldus jongerenwerkster Ingrid van Zeeland.

De volgende verdiepingsavond zal plaatsvinden bij de Fraters van Tilburg op vrijdag 13 december 2019. Jongeren (16-30 jaar) zijn van harte welkom om mee te gaan op deze hartstocht!