BLOG: 10 NIEUWE TRADITIES VOOR EEN KERST MET CHRISTUS (december 2021)

BLOG: 10 NIEUWE TRADITIES VOOR EEN KERST MET CHRISTUS (december 2021)

It’s the most wonderful time of the year! Over een kleine twee weken is het al Kerstmis! De vierde adventszondag is right around the corner, de kerstboom staat inmiddels en Skyradio Christmas station draait overuren. Ik hou ervan! Het kerstfeest is altijd al een van mijn favoriete feesten geweest, vol met familietradities. Maar met alle feestelijkheden en gezelligheden in het vooruitzicht merk ik dat ook mijn sociale agenda zich de afgelopen paar maanden in een rap tempo heeft gevuld. Lang vooruitgeschoven afspraken worden ingehaald en daar komen de “normale” voorbereidingen voor Kerst nog bij. Het resultaat? Een vermoeide, overprikkelde, gestreste Laura. Het is zo verleidelijk om je mee te laten nemen in de uiterlijke strijd die de maatschappij je aanpraat om de origineelste cadeaus te hebben, de kekste kerstballen of de mooiste outfit. Willen we deze gevoelens laten overheersen tijdens de Advent? Nee toch? Tijd voor een nieuwe focus.

Denk jij wel eens na over waar je je tijd aan wil besteden in de Advent? Heb je manieren gevonden om je niet langer druk te maken over de kleur van het inpakpapier maar om het rustig maken van je ziel? Bereid je je voor op de komst van Jezus of de mening van je familie over het kerstdiner?

Begrijp me niet verkeerd, het mag naast elkaar bestaan! Jezus’ geboorte mag gevierd worden met heerlijk eten, en goed uitgezochte cadeaus kunnen helend zijn voor de ziel of onderlinge relaties. Maar vergeet niet: Jesus is the reason of the season! We mogen verwachtingsvol uitkijken naar Zijn komst, zo klein en kwetsbaar als een baby. Nu ik zelf bijna met zwangerschapsverlof ga, is deze periode extra speciaal. Ik voel me zoals Maria zich toen gevoeld moet hebben met het getrappel in haar buik en de verwachting van nieuw leven. Zij wist alleen wel al dat er een Jezus in haar buik zat, ik heb nog geen idee of het een jongetje of een meisje is 😉 Het licht van de Advent helpt mij om in momenten van sociale druk om te denken naar wat écht belangrijk is voor mijn hart.

Laat mij je helpen! Vorig jaar zaten we rond deze tijd in een lockdown, dus hop: trek die kerstoutfit nog maar een keer aan en hang dezelfde ballen in de boom, geen hond die het merkt 😉 Bovendien ben je dan heel duurzaam bezig, win-win! Kijk eens verder dan de zoveelste zwijmelfilm op Netflix en zet een stap naar Hem die speciaal voor jou geboren wordt (niks tegen zwijmelfilms hoor, maar ze werken verslavend heb ik ontdekt). Ik heb 10 mogelijke nieuwe kersttradities voor je op een rijtje gezet die je misschien op weg helpen naar meer diepgang in de Advent. Het zijn simpele ideeën, je kunt ze zo ingewikkeld maken als je wilt. Wie weet geeft het je inspiratie; betrek vooral familieleden, huisdieren, vrienden of je jongerengroep bij hopelijk een nieuwe traditie!

  1. Geef aandacht aan een mooie kerststal

Ze zijn er werkelijk waar in álle soorten en maten: kerststallen! Misschien heb je nog een erfstuk van oma op zolder staan of recentelijk een modernere variant gekocht: kies een mooi plekje uit in huis en zet de stal met aandacht neer. Denk na over de personages die je uitpakt en neerzet: wie waren ze? Wat was hun rol in het kerstverhaal? Wat kan ik van hen leren? En ja, ook van de os en de ezel kun je leren dat – eenmaal aangekomen in de stal – er zijn en warmte geven aan wie dat nodig hebben, een belangrijke en liefdevolle taak is!

  1. Mijn cadeau voor Jezus

Een traditie die ik in Amerika heb ontdekt: de “Gift to Jesus box”. Het idee is vrij simpel: je decoreert een mooi doosje en iedereen in je huishouden stopt er een “cadeautje” in voor Jezus. Iets dat je speciaal aan Hem wil geven (ieder koekje dat je niet eet) of speciaal voor Hem wil doen (stoppen met nagelbijten). Het hoeft natuurlijk niet praktisch te zijn, het mag ook een half uurtje per dag gebedstijd zijn voor Jezus of minder klagen. Kies drie momenten in het aankomende jaar tot Kerst uit waarop je samen het doosje openmaakt en wordt herinnerd aan het cadeau dat je aan Jezus hebt gegeven. Een soort nieuwjaar voornemens 🙂

  1. De kribbe van goede daden

Deze is leuk om in combinatie met nummer 1 te doen. Pluk wat stro uit het konijnenhok of van de plaatselijke kinderboerderij en knip er kleine, gelijke strootjes van. Iedere keer dat je een goede daad doet, maak je het bedje van Jezus iets warmer door er een strootje in te leggen. Zo wordt, door veel goede daden, de kribbe een warm plekje voor Zijn geboorte!

  1. “Lang zal Hij leven” met toeters en bellen

Oké, het is altijd even lichtelijk ongemakkelijk, maar ook wel weer een beetje speciaal: je vrienden en familie die “Lang zal ze leven” voor je zingen op je verjaardag. Maar het mag met veel toeters en bellen, want het is jouw dag! Extra leuk om dit ook voor Jezus te doen: zing “Lang zal Hij leven” met alle toeters en bellen die je in huis kunt vinden. Triangels, speelgoedfluitjes, you name it: het is Zijn dag! Hij verdient het om toegezongen te worden met vreugde, want dat is Hij voor ons!

  1. 3 cadeautjes, net als de 3 wijzen deden

In Nederland hebben wij natuurlijk de traditie van Sinterklaas die vlak voor Kerst plaatsvindt, maar mocht je het nu niet meer vieren en voor de cadeaus overgeschakeld zijn naar Kerst, dan is hier een mooi idee! In plaats van tientallen cadeaus onder boom, kies je er drie uit. Het mooist is als je lootjes trekt en drie cadeaus uit kunt kiezen die specifiek voor iemand zijn. De drie wijzen namen drie cadeaus mee voor Jezus die van onschatbare waarde waren. Laten wij hun voorbeeld volgen en drie cadeaus uitkiezen die een uitdrukking zijn van aandacht en liefde voor de persoon die op je lootje staat!

  1. Kijk christelijke kerstfilms:

Zoals ik al eerder in de blog aangaf, zijn de kerstfilms van Netflix erg verslavend. Lekkere feelgoed films die (vrijwel) altijd goed aflopen. Maar het is ook mooi om een avond uit te kiezen om een kerstfilm te kijken die het verhaal vertelt waar het allemaal om draait: het Kerstverhaal van Maria, Jozef en het kindje Jezus. Nummer 1 tip is natuurlijk The Nativity Story, maar ook The Christ Child: A Nativity Story (te vinden op Youtube) is een korte, mooie verfilming van het Kerstverhaal. De serie “The Chosen”  – die het verhaal van Jezus vertelt –  heeft ook een christmas special. Download de app met gelijknamige naam en kijk de hele serie op je telefoon of tablet. Andere tips zijn The Christmas Candle (2013)  of The Star (2013). Laatstgenoemde vooral leuk met kinderen!

  1. Zing!

Het maakt niet uit of je het alleen onder de douche doet, in een kerkkoor of samen met vrienden, maar zing! Iedereen kent het bekende “Zingen is twee keer bidden”, laten we daar deze Advent en Kerstmis extra werk van maken. Extra mooi aangezien zingen als gemeenschap tijdens de nachtmis dit jaar niet mogelijk zal zijn. Er is een breed scala aan mooie liederen, kies er een paar uit en zing uit volle borst: alles ter Ere van Hem!

  1. Gebed van dankbaarheid

Een traditie die wij als gezin dit jaar voor het eerst gaan doen: een gebed van dankbaarheid. Voordat je cadeautjes opent op Eerste Kerstdag of Kerstavond, pak je elkaar hand vast en spreek je een gebed van dankbaarheid uit. Dankbaar voor alles wat je het afgelopen jaar gegeven is, wat je hebt kunnen ondernemen of veranderingen die in je leven hebben plaatsgevonden. Iedereen mag wat zeggen, het laat je extra stil staan bij hoeveel je al hebt, voordat je nóg meer krijgt. Vergeet dan ook even niet te danken voor het geschenk van het Kerstkind 😉

  1. Stuur kerstkaarten

Lekker Hollands, maar met de komst van e-mail en whatsapp toch wat verouderd: de traditie van de kerstkaarten! Ik weet het, postzegels worden steeds duurder. Maak een lijst van mensen waarvan je denkt dat ze een kerstkaart zouden waarderen, of die het extra kunnen gebruiken. Koop kaarten met een mooie boodschap (bijvoorbeeld via dagelijksebroodkruimels.nl, huisvanmijn.nl of via kaartje2go, ook zij hebben een mooi christelijke assortiment), schrijf een bemoedigende boodschap en verstuur ze op tijd. Het is echt de moeite waard!

  1. Geef om de ander

Als laatste misschien een obvious one, maar iets dat we snel kunnen vergeten in de snelle tijd van vandaag. Kijk eens in je omgeving of je iets voor een ander kan doen. Een bordje extra koken voor de alleenstaande buurman, helpen bij een inloophuis of iemand verblijden met een telefoontje. Het zijn de simpele dingen die het ‘m écht doen. Je kunt ook voor jezelf of als koppel/gezin/huishouden ervoor kiezen die stap naar buiten te zetten en een jaarlijks terugkerend goed doel kiezen waar je je voor inzet. Veel parochies organiseren een kerstpakkettenactie bijvoorbeeld. Je kunt ook zelf een actie bedenken en mensen erbij betrekken. Er is zoveel dat ons verbindt in deze tijden: ga ervoor!

Om met de woorden van Rikkert Zuiderveld af te ronden die, net als vorig jaar, nog steeds enorm van toepassing zijn:
“Hoeveel mijlen nog te reizen?
Welke wegen nog te gaan?
Welke ster zal ons wijzen naar dat land waar geen grenzen bestaan?
Het is de droom van alle eeuwen: de aarde nieuw, de mensen vrij,
maar geen huilen of schreeuwen bracht die wereld een stap dichterbij.

Geef ons vrede.
Schijn in de donkere nacht.
Geef ons vrede waarop de schepping wacht.
Ik zie Uw rijk in al die dromen.
Ik zie Uw licht in elke traan en ik bid:
Uw rijk kome; dat op aarde Uw wil wordt gedaan.”

Héél veel succes en een prachtig Kerstfeest gewenst!

Door: Laura Nieuwlaat – van Dun, jongerenwerkster Jong Bisdom Den Bosch