Leef je geloof

Wereldjongerendagen 2023

De Wereldjongerendagen (WJD) zijn het grootste jongerenevenement ter wereld. Honderdduizenden jongeren uit de hele wereld komen samen om het katholieke geloof te vieren. WJD betekent dan ook: nieuwe vrienden maken, nieuwe culturen leren kennen, feest vieren, samen de eucharistie beleven, je grenzen verleggen en vooral heel veel gezelligheid. Het belooft een ervaring te worden om nooit te vergeten. Dus wees erbij in de zomer van 2023!

Kosten & Inschrijving
Inschrijven voor deze reis gebeurt via onze reisorganisatie Huis voor de Pelgrim, Klik hier.

De reissom voor onze reis is € 1139,-.
Inbegrepen zijn vervoer, maaltijden, verblijf, volledig verzorgd programma, entrees voor zover onderdeel van programma, deelname aan WJD, reisbegeleiding, (uitgebreid) voorbereidingsprogramma in Nederland én reünie na afloop van de reis.

Om je te helpen met het financieren van de reiskosten, willen we als bisdom jouw helpen met de sponsoring. Dit kan op 3 verschillende manieren:

  • We zijn al gestart met een WJD Kaarsenverkoop én hebben dit aanbod ook voor jouw parochie liggen. Het geld wat we als bisdom hiermee binnen halen én wat we uit giften krijgen zal uiteindelijk verdeeld worden onder de deelnemers met net een beetje extra voor als je hier je steentje aan bij hebt gedragen!
  • Op zaterdag 13 mei 2023 vindt onze grote sponsoractie plaats: we gaan op pelgrimage naar Maria! Vanuit Vught zullen we een deel (ongeveer 12 km) van het Kloosterpad (een pelgrimsroute tussen verschillende kloosters in Noord-Brabant) lopen. We eindigen bij de Zoete Lieve Moeder in de St. Janskathedraal te Den Bosch. Daar hebben we een gebedsviering voor alle intenties die jongeren hebben verzamelend. Als jongere – die mee gaat naar de WJD – kun jij intenties ‘verkopen’, voor elke intentie zal er een noveenkaars aangestoken worden, zal de intentie gebeden worden, zal de gebedsviering live en via livestream te volgen zijn én kun jij je reissom voor de WJD verminderen. Meld je aan bij Ingrid van Zeeland voor deze speciale sponsoractie of neem contact op voor meer informatie. Na aanmelding ontvang je van ons een pakket met alle benodigdheden om deze sponsoractie tot een succes te brengen!
  • Daarnaast denken we op lokaal niveau graag met je mee en hebben heel wat tips en tricks beschikbaar voor jou. Neem contact met ons op voor de ‘help-mee-op-weg’-service.

Zie hieronder verdere omschrijving van de Jong Bisdom Den Bosch reis.

Voor wie?
De reis van Jong Bisdom Den Bosch (JBDB) naar de WJD staat open voor jongeren in de leeftijd van 16 t/m 35 jaar. Het is een katholiek evenement, maar jongeren van ALLE geloofsovertuigingen zijn van harte welkom. Van de deelnemende jongeren wordt een goede conditie verwacht. Met een groep ga je op reis, je ontmoet andere culturen en maakt herinneringen.

Speciale uitnodiging voor dove jongere(n)!
Ben jij doof, jong katholiek of misschien wel anders gelovig? Dan ligt er nu voor jou de kans om ook de Wereldjongerendagen mee te maken. De reis van Jong Bisdom Den Bosch wordt namelijk in samenwerking met het Katholiek Dovenpastoraat georganiseerd en staat dus speciaal open voor dove jongeren! Het is voor alle jongeren een unieke kans de Wereldjongerendagen te beleven met een extra dimensie, namelijk om met dove jongeren op pad te gaan en deze reis te beleven.

Met JBDB naar de WJD
Wij nodigen je uit om in juli en augustus 2023 mee te gaan naar de Wereldjongerendagen. Vanuit het bisdom ‘s-Hertogenbosch maken we een 16-daagse busreis naar de Wereldjongerendagen in Lissabon, Portugal. Onderweg hebben we een programma in Taizé, Barcelona, Toledo en Fatima.

Taizé
In het midden van Frankrijk ter hoogte van Geneve ligt Taizé. Hier is de ‘Gemeenschap van Taizé’ gevestigd. Een broedergemeenschap die is uitgegroeid tot een van de grootste kerkelijke ontmoetingsplekken voor jongeren. Jongeren uit de hele wereld komen hier voor ontmoeting en bezinning. We blijven hier twee nachten en zullen deelnemen aan het programma dat al jaren lang door duizenden jongeren wordt gevolgd.

Barcelona
De stad van de Gaudí en de Sagrada Familia, maar ook de stad van tapas en strand. In deze wereldstad brengen we twee nachten door om cultuur en natuur te snuiven, maar er is zeker ook tijd voor een terrasje of een bezoekje aan de Ramblas.

Toledo
Deze Middeleeuwse Spaanse stad in de buurt van Madrid wordt ook wel de stad van de drie culturen genoemd, het was namelijk ooit het hart van 3 wereldreligies (Christendom, Jodendom en Islam). We blijven hier twee nachten en maken kennis met het centrum van Toledo, die op de UNESCO werelderfgoedlijst staat.

Fatima
Op de terugweg vanuit Lissabon, doen we Fatima aan. Fatima is een bedevaartsoord waar in 1917 Maria zes keer is verschenen aan herderskinderen. In dit pelgrimsoord blijven we één nacht en doen we mee met de lichtprocessie. We sluiten hier onze reis door Portugal af en keren met 2 overnachtingen terug naar Nederland.

“De WJD is één groot feest van ontmoeting, herkenning en geloof. Een ervaring die je mee moet maken, omdat het laat zien dat de wereldkerk jong, enthousiast en vol vreugde is”! (Ingrid)

De WJD in Lissabon
Van 31 juli tot 6 augustus nemen we deel aan de Wereldjongerendagen in Lissabon. Drie ochtenden is er een Nederlandstalig programma. In de middagen en avonden neem je deel aan het jongerenfestival met muziek, theater, discussie en nog veel meer. Hoogtepunten zijn de verwelkoming van de paus op donderdag, de kruisweg op vrijdag, op zaterdagavond de avondwake onder de sterrenhemel van Lissabon – ook wel bekend als slapen op het veld – en op zondag de indrukwekkende slotviering met paus Franciscus en miljoenen jongeren.

Lissabon
Na de vorige wereldjongerendagen in Panama zullen we nu afreizen naar Zuid-Europa:  Het mooie Lissabon, zal in de zomer van 2023 het decor vormen van de WJD. En niet voor niets! Doordat Lissabon gebouwd is op zeven heuvels, zijn er enorm veel prachtige uitzichtpunten te vinden. Deze worden in het Portugees ‘Miradouro’ (ofwel ‘gouden blik’) genoemd. Dat beloofd wat! Daarnaast heeft Lissabon vele parken, fonteinen, bezienswaardigheden en wist je dat er zelfs een hoog standbeeld van Jezus Christus (vergelijkbaar met die van Rio de Janeiro) is van waaraf je een prachtig uitzicht hebt over Lissabon? Daar wil jij toch bij zijn?

“In 2019 ben ik voor het eerst mee geweest naar de WJD. Het was een hele toffe ervaring en heeft een boost gegeven aan mijn geloof! Je mag er helemaal jezelf zijn en je maakt zo makkelijk contact met iedereen. Ik ben nu meer betrokken bij de kerk en heb ervaren dat ik er niet alleen voor sta als jongere!” (Maudy)

Maria stond op en ging met spoed
Paus Franciscus heeft voor de wereldjongerendagen een thema uitgekozen: ‘Maria stond op en ging met spoed’. Daarmee wil hij niet zeggen dat we als kippen zonder kop en gejaagd moeten leven. Nee, hij roept ons op om Maria als gids te zien en op te staan en naar anderen toe durven gaan. Dat is wat we deze reis ook zullen doen, de dagelijkse sleur verlaten om anderen te ontmoeten.

Ga jij met ons mee op reis? Je bent van harte welkom!

Voorbereidingen
Om samen een geweldige reis te beleven starten we al in Nederland, waar we ons voorbereiden op de Wereldjongerendagen en al het bijzonders dat we gaan meemaken. Ga je mee? Noteer de volgende data dan in je agenda:
Zondag 4 juni 2023: WJD Startdag
Vrijdag 30 juni – Zondag 2 juli 2023: WJD Voorbereidingsweekend bij Emmaus in Helvoirt.
En een heuse reünie na de reis mag natuurlijk ook niet ontbreken: zondag 17 september 2023

Mochten er vragen zijn, neem dan gerust contact op met Ingrid van Zeeland via ivzeeland@bisdomdenbosch.nl of 073 523 20 61 (dit nummer heeft ook WhatsApp).

Ken jij de Wereldjongerendagen en ben je enthousiast? Wil jij bijdragen aan zoveel mogelijk bekendheid van de WJD? Meld je dan aan voor de “WJD Ambassadeurspoule”!

Klik hier om de WJD-folder te downloaden 
Klik hier om de WJD-poster te downloaden