BLOG: Als het weer stil wordt…

BLOG: Als het weer stil wordt…

“Covid-19 werd ook in ons land zichtbaar, de zorg draaide overuren, de regering maakte keuzes voor ons en wij werden noodgedwongen tot stilstand gebracht. De agenda raakte noodgedwongen leeg en vooral thuis blijven was het advies en later zelfs één van de vele maatregelen. Een – in eerst instantie – vreemde gewaarwording, onwerkelijke situatie”.

Hiermee begon ik mijn allereerste blog vanuit Jong Bisdom Den Bosch voor de zomer van 2020. Wederom zijn deze woorden weer zo toepasselijk op het moment van nu. Op het moment van schrijven zitten we in een tweede (strengere) lockdown in Nederland, vlak voor de Kerstdagen. En de eerste dagen van 2021 zullen weer achter ons liggen op het moment van lezen van deze blog. Wat is er veranderd? Behalve dan dat we een flink aantal maanden verder zijn..

In de eerste (intelligente) lockdown probeerde ik mezelf te focussen op de stilte en ruimte om me heen. Minder verkeer op de wegen, minder mensen op straat en daardoor ook minder menselijke geluiden. Maar het zonnetje scheen, de bomen werden groen en bloeiden en de vogels floten. Wat was dat heerlijk!

Nu zitten we in de donkerste dagen van het jaar, het regent (veel), de zon probeert soms zijn best te doen, maar merendeel van de tijd is het bewolkt, grijs en somber buiten. Wat de schepping al niet met je gevoel kan doen! Ik weet namelijk niet hoe dat voor jou is, maar deze donkere, natte, sombere dagen maken deze lockdown er niet makkelijker op! De wereld was gedeeltelijk al kleiner geworden, ook al hadden we meer vrijheden in de zomer. De wereld en je huis wordt soms figuurlijk nog kleiner door de tijd van het jaar. Of maken de versieringen van Kerstmis het voor jou beter? Er is licht om je heen, ondanks de donkere dagen. En het Licht in de wereld is weer geboren, hoe de wereld er ook uitziet, Jezus Christus is onder ons gekomen en mag onze Redder zijn. Misschien voelde het voor jou zo? Echt het Licht in de wereld? Of was het alleen maar moeilijker, door alle restricties waarmee we moesten (en nog steeds moeten) dealen?

Zo net voor Kerst merkte ik dat de donkere dagen zeker niet mee helpen in mijn algemene gemoedstoestand, ondanks een vakantieperiode (en dus wat vrije dagen) moest ik moeite doen om het leuk en gezellig te maken en houden thuis. De aankondiging van deze tweede lockdown kwam dan ook heel hard binnen. “Nee, niet weer”!! Ik merkte dat ik verlangde naar wat meer licht en keek met een dubbel gevoel uit naar Kerstmis. Want Kerstmis 2020 zal zeker geen normale Kerst zijn geweest. Desondanks geloof ik en vertrouw ik erop dat Jezus – het Licht van de wereld – onder ons is gekomen en hoop ik dat Hij het Licht gaat zijn in deze bijzondere periode. Ik hoop van harte dat het voor jou ook zo is en wens je daarom ook wat extra licht in het leven, waarvoor je dat ook nodig hebt!

Zoals al geschreven, bij het lezen van deze blog liggen de eerste dagen van 2021 weer achter ons. Het jaar waarin ook een vaccin beloofd is en misschien wel een post-corona tijd! Wat een groot verlangen, om echt naar uit te kijken. Ik kijk er namelijk naar uit om weer echt samen te komen, te ontmoeten, elkaar nabij te kunnen zijn en samen te mogen wandelen op ieders levensweg met God.

Wellicht heb je het al wel eens gelezen dat wij als team deze tijd (van corona) juist ook gebruikt hebben voor wat meer stilte, inkeer en bezinning. Voor Jong Bisdom Den Bosch betekent dit dat we gewerkt hebben (en nog steeds werken) aan een gloednieuw beleidsplan. Vrees niet, we zullen zeker niet alles omgooien, maar gaan wel vernieuwen en soms andere wegen bewandelen. Wij hopen van harte om komend jaar een begin te gaan maken met deze nieuwe wegen en kijken er dan ook enorm naar uit om dat samen met jou te mogen doen.

Want uiteindelijk bouwen we samen aan een jonge en enthousiaste wereldkerk, waar ieder mag zijn zoals hij of zij is!

En jij hoort daar bij!

Door: Ingrid van Zeeland (jongerenwerkster Jong Bisdom Den Bosch)