Aankondiging komst relieken H. Bernadette naar ‘s-Hertogenbosch

Aankondiging komst relieken H. Bernadette naar ‘s-Hertogenbosch

H. Bernadette Soubirous komt naar ‘s-Hertogenbosch

In 1858 verscheen Maria, Onze Lieve Vrouw, achttien keer aan Bernadette in een grot aan de rivier de Gave te Lourdes. Door deze gebeurtenis is het stadje aan de voet van de Pyreneeën uitgegroeid tot de grootste bedevaartsplaats in Frankrijk.

Tot op de dag van vandaag reizen miljoenen pelgrims uit heel de wereld naar Lourdes. Ze komen allereerst voor Maria, om bij haar te zijn op die plaats waar hemel en aarde elkaar hebben geraakt.

Mensen komen echter ook voor Bernadette Soubirous, omdat ze zich in haar herkennen en om een voorbeeld aan haar te nemen. Bernadette is echter niet in Lourdes. Ze maakte enkele jaren na de verschijningen weloverwogen de keuze om in te treden bij de zusters van Nevers. Na afscheid te hebben genomen van de Grot, ‘haar hemel’, kwam ze in 1866 in Nevers aan. Ze is nooit meer terug geweest in Lourdes. Wel volgde ze met aandacht wat daar allemaal gebeurde en was ze begaan met het lief en leed van haar familie, de bewoners van de streek en de vele pelgrims. Ze maakte zich zorgen om de armen en kwetsbare mensen voor wie het – zonder hulp van anderen – niet mogelijk was om naar Lourdes te komen of er enkele dagen te verblijven.

In 1879, slechts 35 jaar oud, is Bernadette gestorven. Ze ligt opgebaard in een grote reliekschrijn in de kapel van het klooster Saint-Gildard. Menig Lourdespelgrim, die reist met touringcar of auto, zoekt haar daar op. Vanwege haar zalig- en heiligverklaring, zijn er kleine stukjes bot en huid bij haar weggenomen, zogenaamde relieken. Deze zijn voor gelovigen kostbaar en worden daarom zorgvuldig bewaard. En waar beter dan in Lourdes zou dat kunnen. Daarom is in de Crypte, boven de Grot van Massabielle, een kapel ingericht ter ere van haar. Daar staat de reliekschrijn waar, de hele dag door, mensen in stilte langstrekken om een devotielichtje op te steken en te bidden op haar voorspraak.

Het heiligdom in Lourdes heeft dikwijls van bisdommen de vraag gekregen of de reliekschrijn geleend zou mogen worden. Sinds enkele jaren stemt het heiligdom hiermee in. Ze hebben zelfs een speciale ‘reisschrijn’ laten maken. Zo heeft ‘Bernadette’ de afgelopen jaren rondreizen gemaakt door Italië, Duitsland en Spanje. ‘Ze’ heeft in haar agenda ook Ierland staan en aansluitend diverse landen in Azië. Maar eerst komt ‘ze’ naar België en Nederland. In Nederland wordt ‘ze’ als eerst – van maandag 11 tot en met zondag 17 mei 2020 – ontvangen in het bisdom van ’s-Hertogenbosch. Dat is geweldig, magnifiek. Maar zoals ieder bezoek, moet ook dit goed voorbereid worden. De Sint Janskathedraal waar ‘ze’ zal verblijven en de medewerkers van het bisdom zijn al druk bezig. Ideeën worden gedeeld en plannen worden uitgewerkt. Het programma ligt nog niet vast. Wat wel vaststaat, is dat we ‘Bernadette’ willen ontvangen op een wijze die bij haar past: gastvrij naar iedereen en met een speciaal oog voor de kleinen, armen en kwetsbaren.

Als zuster Marie-Bernard had Bernadette graag naar de missie vertrokken om er de armen te dienen en te evangeliseren. Haar gezondheid liet dit toen niet toe. Nu trekt ze echter rond door Europa, komt ze naar Nederland, naar Den Bosch…. Daarmee komt haar droom toch een beetje uit; is ze voor even apostel van de Lage Landen.

175 Jaar geleden, in 1844, werd Bernadette Soubirous geboren en 140 jaar geleden stierf zij. Aan Bernadette verscheen Maria achttien keer in de Grot van Massabielle te Lourdes.

Vanwege het dubbele jubileum hebben de bisschop van Lourdes en de rector van het Heiligdom besloten dat de reliekschrijn van de Heilige Bernadette een rondreis gaat maken door Europa om de boodschap van Lourdes opnieuw uit te dragen. Daarnaast geeft deze rondgang ook de mogelijkheid om Lourdes in de eigen leefomgeving te ervaren, bijzonder voor hen die zelf niet in staat zijn om af te reizen naar de Franse Pyreneeën.

In het voorjaar van 2020 zijn de relieken van de Heilige Bernadette in de Benelux-landen. De reliekschrijn zal in Nederland de verschillende bisdommen aan doen.

Het bisdom ‘s-Hertogenbosch mag de spits afbijten: van 11 tot en met 17 mei 2020 is de reliekschrijn in de kathedraal.

Het programma voor deze bijzondere week in de meimaand volgt later, maar noteer deze bijzondere gebeurtenis alvast in uw agenda.