Nieuws   Nieuws archief   Agenda   

Bisdom 's-Hertogenbosch


 • 11 DEC

  Kerstboodschap Mgr. De Korte: Vrijheid door verbondenheid

  ​Het afgelopen jaar is er veel aandacht geweest voor de betekenis van de Reformatie. Niet zo vreemd want in 1517, precies 500 jaar geleden, publiceerde Luther zijn bekende stellingen. Deze stellingen zijn het symbool geworden voor het begin van de Reformatie.

  Lees verder..

 • 11 DEC

  Beleef het Kerstverhaal in de kerststal van de Sint-Jan

  ​De beroemde kerststal van de Sint-Jan in ’s-Hertogenbosch opent op dinsdag 12 december 2017 haar poorten. Het bezoek aan de stal is een ware belevenis, zeker voor kinderen. Het geheel brengt door speciale belichting, (dieren)-geluiden en de licht bewegende Jozef en Maria, het aloude verhaal op een bijzondere manier tot leven.

  Lees verder..

 • 07 DEC

  'Religieus erfgoed gaat ons allen aan'

  ​Het beheer van religieus erfgoed is niet alleen een zaak van kerken, maar gaat ons allen aan. Dat zei Theo Bovens, Commissaris van de Koning (gouverneur) in de provincie Limburg, op vrijdag 1 december in een lezing in de Sint-Janskathedraal. “Het kan niet zo zijn dat we een steeds kleiner wordende groep opzadelen met de lasten voor iets wat een veel grotere groep waardevol vindt.”

  Lees verder..

 • 06 DEC

  Verenigd in gebed voor de vrede

  ​​De Nederlandse bisschoppen willen in het jaar 2018 samen met alle katholieken elke maand op een speciale dag de rozenkrans bidden met als intentie de vrede in de wereld. Iedere maand wordt in één van de bisdommen tijdens een bijzondere gelegenheid hiervoor gebeden en de bisschoppen roepen gelovigen op om mee te doen, ieder op zijn of haar eigen plek, alleen of met anderen tezamen.

  Lees verder..

 • 05 DEC

  ​Nieuwe beleidslijnen catechumenaat

  ​Op verzoek van menig parochiepriester, geuit aan de bisschop tijdens zijn kennismakingsronde langs de dekenaten (voorjaar 2016), is er de afgelopen maanden gewerkt aan nieuwe diocesane beleidslijnen voor het catechumenaat.

  Lees verder..

 • 05 DEC

  Column Mgr. De Korte: God doorbreekt onze eenzaamheid

  ​Enkele jaren geleden stonden de media vol van een lugubere vondst in een huis in Rotterdam. Men vond de resten van een vrouw. Meer dan 10 jaar lang was zij al dood en niemand had haar gemist. Symbool van grondeloze eenzaamheid. Nu is dit natuurlijk een extreem voorbeeld. Maar wij weten allemaal dat eenzaamheid in onze samenleving een groot probleem is.

   

  Lees verder..

 • 04 DEC

  Advent: toeleven naar het hart van ons geloof

   

  ​“De Advent is toeleven naar het hart van ons geloof: dat God in Christus zich heeft laten zien.” Dat zei bisschop Gerard de Korte gisteren op de eerste zondag van de Advent in het Geloofsgesprek op NPO2. In gesprek met Leo Fijen legde hij uit dat de Adventsperiode liturgisch gezien toeleven naar Kerstmis is. “We geloven dat God, die altijd groter is dan we kunnen bedenken, zich klein heeft gemaakt en in een concreet Mensenkind bij ons gekomen is.

   

  Lees verder..

 • 28 NOV

  In Memoriam J.C.J.M. van den Heuvel

  ​​kruis IM.jpgOp 27 november 2017 is te Bakel overleden de zeereerwaarde heer Johannes Christianus Josephus Maria van den Heuvel, emeritus godsdienstleraar te Helmond.

  Lees verder..

 • 28 NOV

  In Memoriam J.M.M. van Ras

  kruis IM.jpgOp 22 november 2017 is te Eindhoven overleden de zeereerwaarde heer Johannes Martinus Maria van Ras, emeritus-pastoor van de parochie H. Maria Presentatie te Asten.

  Lees verder..

 • 23 NOV

  Column Mgr. De Korte: Sterfelijk in november

  ​In Nederland is november de maand waarin de natuur zich opmaakt voor de winter. Iedere dag worden vele bladeren van de kastanjebomen aan de Parade in ’s-Hertogenbosch bij elkaar geblazen en opgeveegd. Nog heel even en de bomen zijn kaal. De natuur in ons land helpt christenen om stil te staan bij onze sterfelijkheid. Christenen staan juist in november nadrukkelijk stil bij de dood.

  Lees verder..