Nieuws   Nieuws archief   Agenda   

Bisdom 's-Hertogenbosch


 • 27 JUN

  Column bisschop: Een plek onder de zon

  ​De afgelopen maand zal ik niet snel vergeten. Bij gelegenheid van de roze zaterdag in ’s-Hertogenbosch had ik, onder strikte condities, toestemming gegeven om de kathedraal te gebruiken voor een oecumenische gebedsdienst aan het begin van de dag. Toen dat nieuws naar buiten kwam, was er veel bijval maar ook groeiende verontrusting.

  Lees verder..

 • 20 JUN

  Talenten-consulenten gezocht!

  Word jij lid van onze kring vrijwillige Talenten-consulenten?

  Het bisdom van ‘s-Hertogenbosch formeert momenteel een kring van enthousiaste mensen die parochies willen ondersteunen bij vragen op het terrein van communicatie en geldwerving. Hiervoor zijn wij op zoek naar mensen met verschillende soorten talenten, denk aan sponsoring, actie Kerkbalans, werken met databases, tekstschrijven, persberichten opstellen, vormgeving, websites inrichten, organiseren van fondsenwervende acties, noem maar op.

  Lees verder..

 • 19 JUN

  Stappen naar missionair Kerk worden

  ​​Zaterdag 17 juni j.l. was de Dag van de Zending. Dit is een jaarlijkse dag in het bisdom waarop pastoraal assistenten bijeenkomen voor studie-bezinning en cursisten die het vierjarig vormingstraject ‘groeien in geloof, geloven in groei’ hebben afgerond van de bisschop een speciale zending in hun parochie kunnen ontvangen.

  Lees verder..

 • 16 JUN

  In Memoriam G.M. Klomp

  ​Op 12 juni 2017 is te Turnhout overleden de zeereerwaarde heer Gerardus Mattheus Klomp, emeritus-pastoor van de parochies H. Petrus te Oirschot en H. Bernadette te Oirschot-Spoordonk.kruis IM.jpg

  Lees verder..

 • 15 JUN

  tweede brief bisschop over oecumenische gebedsviering

  ​Mijn recente Pinksterbrief over de oecumenische gebedsdienst in de kathedraal bij gelegenheid van roze zaterdag op 24 juni en over het thema Kerk en homoseksualiteit was bedoeld om ont-stane spanningen binnen ons bisdom tot rust te brengen. Helaas moet ik constateren dat mij dat niet gelukt is. Mijn genuanceerde leerstellige en pastorale brief is bij velen niet geland. Homo-seksualiteit blijft binnen onze Kerk een open zenuw.

  Lees verder..

 • 14 JUN

  Inkomsten uit Kerkbalans daalden in 2015 met 2,4%

  ​​De inkomsten voor Rooms-Katholieke parochies uit Kerkbalans zijn in 2015 met 2,4 procent gedaald. In dat jaar werd ruim € 49 miljoen opgehaald met de Actie Kerkbalans, dat is € 1,2 miljoen minder dan in 2014 (- 2,4%). Deze daling valt wel iets lager dan in de voorgaande jaren. Dit blijkt uit de vandaag vrijgegeven cijfers over 2015.

  Lees verder..

 • 08 JUN

  Motto Nederlandse reis Wereldjongerendagen bekend: ‘Discover your identity’

  logo jong bisdom.pngWoensdag 7 juni is in Den Haag de Nederlandse reis naar de Wereldjongerendagen 2019 in Panama gepresenteerd door Jong Katholiek en reisorganisatie VNB.  Bij de presentatie was ook de ambassadeur van Panama in Nederland, de heer Willys Delvalle Velasco, aanwezig. De promotie voor deze Wereldjongerendagen richt zich onder andere op de groep ‘young professionals’ die in hun opleiding en/of werk op zoek zijn naar identiteit. Het motto voor deze reis is dan ook: ‘Discover your identity’

  Lees verder..

 • 07 JUN

  R.-K. Kerk nodigt mensen uit weer mee te gaan naar de kerk

  kerkproeverij 2017.pngDe Raad van Kerken introduceert, samen met andere kerken en gemeenschappen in Nederland, het project ‘Kerkproeverij’, naar het succesvolle Britse voorbeeld ‘Back to church’, waarbij kerkleden hun familie, buren, vrienden of bekenden uitnodigen om weer mee te gaan naar de kerk. Ook de Rooms-Katholieke Bisschoppenconferentie wil in het actieweekend van 9 en 10 september mensen graag opnieuw verwelkomen in de kerk en zij nodigt allereerst de parochies van harte uit deel te nemen aan dit project.

  Lees verder..

 • 06 JUN

  brief bisschop over gebedsviering op roze zaterdag

  ​Donderdag 1 juni kwam de nieuwe Priesterraad voor het eerst bijeen. Wij spraken ook over de oecumenische gebedsdienst die aan het begin van Roze Zaterdag (24 juni) in de kathedraal wordt gehouden. Sommige priesters reageerden bezorgd; anderen waren blij om de gegeven ruimte. Niet alleen onder priesters maar ook onder andere gelovigen binnen ons bisdom roept de geplande oecumenische gebedsdienst discussie op.

  Lees verder..

 • 06 JUN

  Officiële lancering Nederlands reisplan Wereldjongerendagen woensdag 7 juni

  ​​Woensdag 7 juni vindt de officiële bekendmaking plaats van het Nederlandse reisplan voor de Wereldjongerendagen (WJD). Het betreft de WJD die in 2019 in Panama worden gehouden. De lancering van het plan vindt plaats in de pastorie van de H. Jacobus de Meerdere in Den Haag.

  Lees verder..