Nieuws

29 MEI

Jongeren m/v gescheiden het klooster in: ‘Iedereen heeft roeping’

​“Niet alleen monniken of priesters hebben een roeping, maar iedereen. Steeds weer voor die roeping gaan, maakt je tot een gelovig mens. Het vergt levenslange openheid om tot echte overgave te komen: aan een ander mens, een taak, een levensvorm, aan God.” Dat zei broeder Thomas Quartier osb afgelopen weekend in de Sint-Willibrordsabdij in Doetinchem in gesprek met een groep jonge mannen uit het Bisdom van ’s-Hertogenbosch.

Activiteiten van Jong Bisdom Den Bosch staan normaliter uiteraard open voor zowel jonge vrouwen als mannen. Dit weekend was alles anders: een groep jonge mannen kwam samen in de Sint-Willibrordsabdij in Doetinchem terwijl jonge vrouwen bijeenkwamen in het Missieklooster Heilig Bloed te Aarle-Rixtel. Op beide locaties gingen de jongeren op zoek naar hun roeping en identiteit door samen te bidden en te praten, door te luisteren naar elkaar en naar de stem van God.

Zoektocht
Broeder Quartier was geraakt door de open houding die hij aantrof bij de jongeren in de Sint-Willibrordsabdij: “Ik vertelde over mijn eigen verhaal zoals ik dat in mijn boek ‘Heilige woede’ heb beschreven. Het doet goed om te merken dat jonge mensen daar iets van herkennen. Vooral hun zoektocht treft mij: open proberen te onderscheiden of een relatie, een geestelijk leven of misschien wel iets heel anders in diverse combinaties bij hen past.”

Mannen 2 (002).jpg
Broeder Thomas Quartier osb met enkele deelnemers in de kapel van de Sint-Willibrordsabdij

Het ontdekken van de roeping is geen eindpunt, aldus broeder Quartier. “Want je roeping is er altijd. Je moet steeds weer de vorm vinden die daar het dichtstbij komt. En nooit denken dat je er bent wanneer je een stap gezet hebt. Een woestijnvader zei ooit: ‘Verwacht niet de vruchten van de herfst in de lente.’ Moge het voor ons allen nog lang lente blijven, open voor alle vruchten die we mogen ontvangen, ook zonder ze te verwachten.”

Vragenpot
“Waarom is God belangrijk voor jou?” “Hoe kun je je eigen zonden vergeven?” “Wat vind jij belangrijk in jouw rol als vrouw?” Het zijn een aantal van de vele vragen die zondagmiddag werden besproken binnen het clubje jonge vrouwen, die samen de verdieping zochten bij de missiezusters van het Kostbaar Bloed.

Speciaal voor dit weekend was er een ‘vrouwen-vragenpot’ gemaakt. Alle vragen die de deelneemsters hadden, dingen waar ze tegenaan liepen of die ze graag wilden bespreken, konden – al dan niet anoniem - in de pot gedaan worden. Een hele zondagmiddag was eigenlijk te kort voor het bespreken van de vragen, zegt jongerenwerkster Ingrid van Zeeland. “Het werd als heel waardevol ervaren om eens een verdiepingsweekend te hebben als vrouwen onder elkaar.”

Vrouwen uit de bijbel
Voorafgaand aan die intensieve middag hadden de deelneemsters al een heel programma achter de rug. Bij aanvang sprak iedereen zijn verwachtingen uit voor het weekend. Individueel dachten de deelneemsters na over hun persoonlijke roeping. Ze luisterden naar een jong getrouwd stel en gingen in gesprek. Ook hoorden ze het verhaal van religieuzen. Inspiratie werd verder gezocht bij betekenisvolle vrouwen uit de bijbel.

De deelneemsters leefden mee met het ritme van de zusters en sloten op zaterdag de dag individueel af. Ze spraken met elkaar, deelden en gaven elkaar wijze woorden. “Er was een grote openheid en vertrouwen in de groep. Ieder mocht zichzelf zijn en vond daardoor steun, bemoediging, acceptatie en bovenal inspiratie”, zegt Ingrid van Zeeland. “Ik zag bevestigd hoe waardevol een dergelijk weekend is. Dergelijke verdiepingsmomenten blijven we ook in de toekomst aanbieden.”

Dames (002).jpg


 

29-05-2019