Nieuws

29 APR

Zondag 12 mei 2019: Mariaommegang ‘s-Hertogenbosch

​In het centrum van ’s-Hertogenbosch wordt op de tweede zondag van mei de jaarlijkse Mariaommegang gehouden. De bidtocht kent een rijke historie.

Een middeleeuwse legende vertelt dat Maria gedurende de dagen van de pest in een stormachtige nacht de stad doorkruiste. De volgende ochtend bleken de zieken, in de straten die zij had doorwandeld, genezen te zijn. Uit dankbaarheid werd besloten Maria in een jaarlijkse processie te eren.

Zoete Moeder
Leden van de Broederschap van Onze Lieve Vrouw dragen het beeld van de Zoete Moeder circa een uur lang door de Bossche binnenstad. Het gevolg, dat bestaat uit bedevaartgangers, de bisschop, de plebaan, priesters en diakens, broederschappen, koren, gildes en orkesten, loopt samen met de leden van De Broederschap deze route door de smalle straatjes van het centrum.

bidtocht.jpg
Veel bewoners langs deze ‘beeweg’ tonen hun verbondenheid met Maria en deze bijzondere Bossche traditie voor het raam van hun woning een kaars, bloemen, of een afbeelding van Maria te plaatsen, of door hun gevel van de een blauw-witte vlag te voorzien.

Welkom
Iedereen is van harte welkom om aan te sluiten. Priesters en diakens die willen deelnemen aan de processie worden verzocht om hun liturgische kleding. Zij kunnen zich omkleden in de sacristie of de kooromgang.

Datum: 12 mei. De stoet vertrekt na afloop van de eucharistieviering van 11.45, rond 12.45-13.00 uur, vanuit de Sint-Jan. Na terugkeer in de kathedraal is er een korte gebedsdienst ter afsluiting.

Voor meer informatie: www.zoetelievevrouw.nl

bidtocht2.jpg

 

29-04-2019