Nieuws

08 APR

'Overal zijn kansen voor caritas'

​“Caritas is niet de zoveelste vorm van sociale ondersteuning. Wat we doen is meer dan dat en gaat verder.” Dat zei kardinaal Peter Turkson afgelopen zaterdag op de landelijke inspiratiedag ‘Caritas beweegt’ in Nieuwkuijk.

Turkson was hoofdcelebrant in de eucharistieviering, preekte en hield de eerste inleiding. Daarin benadrukte hij dat caritas hoort bij het wezen van de Kerk. “De Bijbel zegt: er mag geen armoede zijn onder jullie. Dat is niet alleen spiritueel, maar ook materieel. Niemand moet het hoeven te stellen zonder die basale zaken die nodig zijn om te leven.”

Kansen
De Ghanese kardinaal Turkson is prefect van het Vaticaanse dicasterie voor de Bevordering van de Gehele Menselijke Ontwikkeling. Dat in 2016 door paus Franciscus ingestelde departement houdt zich onder meer bezig met vrede, gerechtigheid, caritas, gezondheid en het behoud van de schepping.

20190406_Nieuwcuijk_Caritasdag_WEB16_©RamonMangold.jpg

“Overal zijn kansen voor caritas”, hield de prefect zijn gehoor voor. Van de lokale caritas vraagt dat creativiteit. Turkson: “Ziekenhuizen bouwen is in Afrika bijvoorbeeld nog steeds nodig. In Europa niet, omdat de overheid daarvoor zorgt. Dus in de verschillende situaties moet de lokale caritas creatief zijn. Wat hoef je niet te doen en wat kun je oppakken? En welke samenwerkingen kun je aangaan?”

Hart van Jezus
De kardinaal benadrukte dat de caritas daarbij haar eigen specifieke inbreng heeft: “Het is de liefde van Christus die ons inspireert. Daarvoor is vorming nodig, moeten we onze competenties ontwikkelen. Maar ook is nodig dat we ons hart vormen naar het hart van Jezus.”

De landelijke inspiratiedag ‘Caritas beweegt’ werd georganiseerd door de Nederlandse bisdommen en financieel mede mogelijk gemaakt door Kansfonds. Er waren 170 deelnemers. Mgr. De Korte heette de gasten en deelnemers welkom in Nieuwkuijk. Samen met de bisschoppen Van den Hende, Liesen, De Jong en Hoogenboom concelebreerde hij in de eucharistieviering, waarin kardinaal Turkson hoofdcelebrant was. In de middag werden verschillende workshops gegeven.

Meer lezen
Lees meer over onder meer de toespraken van  Hilde Kieboom en zuster Sarah Böhmer en bekijk alle foto’s op www.katholiekleven.nl.

(Foto: Ramon Mangold voor katholiekleven.nl)

 

08-04-2019