Nieuws

13 MRT

'Tune your identity': Jongeren verdiepen zich in hun identiteit

​Op zondag 10 maart kwamen ruim 20 jongeren samen in Nijmegen om zich te verdiepen in hun identiteit, tijdens de door Jong Bisdom Den Bosch georganiseerde verdiepingsdag ‘Tune Your Identity’. Jongeren werden uitgedaagd om in beweging te komen. Figuurlijk op hun levensweg, maar ook letterlijk door wind (en regen) in de buitenlucht.

De ochtend begon met gezamenlijk vieren waarbij de jongeren aansloten bij de reguliere eucharistieviering in de Maria Geboortekerk, waarin onder andere Mgr. Mutsaerts voorging. Aansluitend kwamen de aanwezigen samen in de jongerenkelder, voor een ontmoeting onder het genot van een eenvoudige lunch. “Even niks moeten, uit het dagelijks leven stappen en stilstaan bij vragen rondom onze identiteit”, aldus jongerenwerkster Ingrid van Zeeland.

Schaduw en licht
In de middag nam Zuster Madeleine Bouman – missiezuster van het Kostbaar Bloed uit Aarle-Rixtel – de deelnemers mee in beweging. Een afwisseling van zitten en aandachtig luisteren. Ze hield de jongeren een metafoor van een brandende kaars, die als je de schaduw bekijkt niet brandt. Daarbij was de conclusie dat je de verkeerde kant op kijkt als je naar die schaduw kijkt, want God is licht en die is aan de andere kant van de schaduw.

De deelnemers kwam ook op beweging op een letterlijke weg, die op de grond was geplakt. Een kompasnaad wees hen de weg, maar leidde er ook iets af van God? Tegenslag, vrienden, bezit, op jezelf gericht zijn of juist op anderen? En ze gingen in tweetallen (en een enkele drietal) door weer en wind naar buiten met een uitdagende vraag op zak. Na een ontspannen pauze werd er gevraagd waar de jongeren naar toe zijn gegaan en hoe er besloten is welke richting je op gaat? Om uiteindelijk samen de vraag te beantwoorden: ‘Wat helpt om mijn leven te richten op God’?

Abraham
Zuster Madeleine eindigde met een meditatie over de weg van Abraham. Op welk punt van deze weg sta jij nu? Deze vraag kregen jongeren mee naar huis. Een vraag om nog eens over na te denken, maar ook om neer te leggen bij God. In de stille aanbidding als afsluiting van deze verdiepingsdag was daar alle ruimte voor.

“Jongeren waren geraakt”, zegt Ingrid van Zeeland. “Ze werden zich bewust van het feit dat ze een goede weg hadden gekozen. Ze ontdekten dat ze het niet alleen hoeven te doen. Of er werd gezien dat God vaker op hun persoonlijke weg aanwezig was, dan er eerder werd gedacht. Er was een openheid waarbij we samen op weg mochten en konden zijn.”

Vervolgbijeenkomst
In mei staat een vervolgbijeenkomst gepland waarin jongeren zich verder kunnen verdiepen in hun identiteit. Dat gebeurt dat keer in aparte verdiepingsweekenden voor mannen en vrouwen. Houd deze website of Jong Bisdom Den Bosch in de gaten voor meer informatie of stuur een mail naar jongeren@bisdomdenbosch.nl

nijmegen 10 maart 1.jpg

 

13-03-2019