Nieuws

30 JAN

Informatiebijeenkomst over beheer en behoud kerkinterieurs

​Het Bisdom van ’s-Hertogenbosch organiseert samen met de Monumentenwacht Noord-Brabant op maandagmiddag 18 februari een informatiebijeenkomst over het beheer en de instandhouding van kerkinterieurs. De middag in het Sint-Janscentrum in ’s-Hertogenbosch is bedoeld voor (hulp)kosters en kerkbestuursleden in het Bisdom van ’s-Hertogenbosch.

Kerkgebouwen vormen bakens in ons landschap. Al meer dan duizend jaar zijn zij onlosmakelijk verbonden met het Brabantse en Gelderse dorps- of stadsgezicht. De aandacht gaat vaak uit naar de buitenkant, terwijl er juist vanbinnen zoveel te genieten valt. Kerkinterieurs vormen waardevolle ensembles met de vaak monumentale kerkgebouwen.

Onderhoud
Dit erfgoed is van betekenis voor iedereen. Vanwege de schoonheid, het verhaal en de betekenis van het interieur is het van belang dit goed te onderhouden. Kennis en inzet van verantwoorde onderhoudstechnieken en beschermende maatregelen zijn nodig om dit erfgoed te kunnen blijven gebruiken en door te kunnen geven aan volgende generaties.

De Diocesane Commissie voor Kerkelijk Kunstbezit (DCKK) van het Bisdom van ’s-Hertogenbosch organiseert op 18 februari samen met de Monumentenwacht Noord-Brabant een informatiebijeenkomst over het beheer en de instandhouding van kerkinterieurs. Tijdens de bijeenkomst wordt praktische informatie aangereikt voor het gebruik, het onderhoud en de opslag van objecten in het kerkinterieur.

Praktische tips
De interieurspecialisten van de Monumentenwacht Noord-Brabant laten verschillende interieuronderdelen aan bod komen, zoals houten en natuurstenen vloeren, zilveren en koperen objecten, houten meubelen en beschilderde objecten. Er zal worden uitgelegd welke manier van reinigen het best kan worden toegepast en hoe vaak objecten gereinigd mogen worden. Tijdens de bijeenkomst geven de interieurspecialisten informatie en praktische tips om de beste zorg te kunnen dragen voor onze waardevolle interieurs.

Datum: Maandag 18 februari 2019

Programma: 

13:30 uur: Ontvangst met koffie en thee

14.00 uur: Aanvang: welkomstwoord en introductie sprekers

14.10 uur: Presentatie Monumentenwacht Noord-Brabant. Onderwerp: Een praktisch onderhoud over kerkinterieurs

14.45 uur: Interactief programmaonderdeel. Casestudy’s: praktijkvoorbeelden van problemen in kerkinterieurs

15.30 uur: Terugkoppeling casestudy’s en afsluitende presentatie

15:45 uur: Ruimte voor vragen of opmerkingen over specifieke zaken waar u tegenaan loopt bij het behoud van uw kerkelijke interieurs.

ca. 16.15 uur: Afsluiten met een drankje.

Locatie: Sint-Janscentrum, Papenhulst 4, ’s-Hertogenbosch

Parkeren kan in parkeergarage Sint Jan (aan de Hekellaan).

Aanmelding s.v.p. zo spoedig mogelijk bij mevr. A. van der Els (avdels@bisdomdenbosch.nl) met vermelding van naam, adres en woonplaats. Er is plaats voor maximaal 60 personen.

 

30-01-2019