Nieuws

28 JAN

Paus bij afsluiting WJD: jongeren niet de toekomst, maar het heden

​De 130 Nederlandse deelnemers aan de Wereldjongerendagen (WJD) hebben gisteren met paus Franciscus, honderden bisschoppen en priesters en naar schatting 700.000 leeftijdsgenoten deelgenomen aan de afsluitende eucharistieviering. Op Ameland beleefden 180 jongeren de WJD mee via een parallelprogramma, WJD@Home.

In zijn homilie benadrukte paus Franciscus dat de jongeren niet de toekomst zijn, maar het heden van God. Hij hield hen voor dat Christus niet van tijdelijke aard is, geen onderdeel van het leven dat even tussendoor komt, niet enkel een bijeenkomst als de Wereldjongerendagen. “De Heer en Zijn missie zijn ons leven voor nu en voor de weg die we gaan!”

20190127_Panama_WJD_289_©RamonMangold.jpg
Paus Franciscus gaat voor in de Eucharistie (Foto: Ramon Mangold)

Lissabon

Op zaterdagavond vond de gebruikelijke avondwake plaats met de paus. De honderdduizenden jongeren overnachtten aansluitend op het veld. Aan het eind van de WJD werd bekendgemaakt dat de volgende editie in 2022 zal plaatsvinden in de Portugese hoofdstad Lissabon. De exacte datum wordt later bekendgemaakt.

Op Ameland beleefden 130 jongeren afgelopen weekend de avondwake en de eucharistieviering in Panama mee. Via een live-verbinding brachten zij een groet aan de Nederlandse deelnemers in Panama. In Nes vierden zij gistermorgen de Eucharistie met de bisschoppen Van den Hout (Groningen-Leeuwarden) en Hans van den Hende (Rotterdam). De viering werd live uitgezonden op NPO2 door KRO-NCRV en is hier terug te zien.

ameland.jpg
Jongeren op Ameland groeten de deelnemers in Panama (Foto: JongKatholiek)

Lees hier de preek van paus Franciscus tijdens de afsluitende eucharistieviering (Engels) en zijn toespraak tijdens de avondwake (Engels). Kijk voor impressies vanaf de WJD op facebook.com/jongkatholiek/ en voor meer informatie en foto’s op het liveblog over de WJD op de website van JongKatholiek.

20190126_Panama_WJD_264_©RamonMangold.jpg
Nederlandse jongeren installeren zich op het veld voor de avondwake (Foto: Ramon Mangold)

20190126_Panama_WJD_270_©RamonMangold.jpg
Jongeren volgen de vertaling van het programma via de radio (Foto Ramon Mangold)

20190126_Panama_WJD_272_©RamonMangold.jpg
Zicht op het podium tijdens de avondwake (Foto: Ramon Mangold)

20190127_Panama_WJD_291_©RamonMangold.jpg
Priesters (voorgrond) en overige deelnemers aan de afsluitende eucharistieviering (Foto: Ramon Mangold)
 

28-01-2019