Nieuws

25 JAN

Nederlandse jongeren met leeftijdsgenoten en de paus in Panama

​Panama-stad maakt zich op voor het slotweekend van de Wereldjongerendagen: zaterdagavond vindt de avondwake plaats met paus Franciscus, gevolgd door de afsluitende eucharistieviering op zondagmorgen. Gisteren vond de eerste ontmoeting plaats tussen de bisschop van Rome en de tienduizenden pelgrims uit tientallen landen.

In zijn toespraak tot de jongeren stond de paus stil bij de christelijke liefde. Hij citeerde uit een preek van de heilige Oscar Romero, aartsbisschop van San Salvador: “Het christendom is geen verzamelingen waarheden die geloofd moeten worden, of regels die moeten worden nagevolgd, of van verboden. Christendom betekent de droom navolgen waarvoor Jezus Zijn leven heeft gegeven: liefhebben met dezelfde liefde als waarmee Hij ons heeft liefgehad.”

20190124_Panama_WJD_222_©RamonMangold.jpg
Eerste ontmoeting tussen paus Franciscus en de jongeren in Panama-stad (Foto: Ramon Mangold)

Skyline
De Wereldjongerendagen zijn dinsdag 22 januari officieel geopend met een eucharistieviering in Panama-stad. Die viering en de andere grote plenaire bijeenkomsten worden gehouden op het Campo Santa Maria la Antigua, een gebied gelegen tussen de Grote Oceaan en de skyline van Panama-stad. Voorafgaand aan de Mis werden de vlaggen van de 193 deelnemende landen gehesen.

De 130 Nederlandse jongeren zijn ondergebracht bij gastgezinnen in een arme wijk van Panama-stad; Las Mañanitas. De jongeren maken mee hoe veel Panamezen leven met weinig. Sanitaire voorzieningen en internetverbindingen zijn bijvoorbeeld niet altijd aanwezig bij de gastgezinnen. Toch zit de stemming er goed in door de hartelijkheid en gastvrijheid waarmee de jongeren werden ontvangen.

20190123_Panama_WJD_199_©RamonMangold.jpg
De Nederlandse en Surinaamse deelnemers aan de Wereldjongerendagen (Foto: Ramon Mangold)

Catechese
Drie ochtenden volgen de Nederlandse jongeren een programma in de eigen taal, met een eucharistieviering, met catechese verzorgd door de aanwezige bisschoppen, met muziek en dans en met onderlinge uitwisseling. Ook gaan ze aan de slag rondom de zogeheten ‘streams’. Deze ‘streams’ sluiten aan op de vragen en belevingswereld van de deelnemers en staan in het teken van het thema ‘Discover your identity’. Christelijke en maatschappelijke organisaties zijn betrokken bij het ontwerpen en uitvoeren van het keuzeprogramma.

20190123_Panama_WJD_194_©RamonMangold.jpg
Jongeren uit het Bisdom van 's-Hertogenbosch na afloop van het Nederlandstalige ochtendprogramma op woensdag (Foto: Ramon Mangold)

20190122_Panama_WJD_175_©RamonMangold.jpg
Openingsviering in Panama-stad (Foto: Ramon Mangold)

20190122_Panama_WJD_173_©RamonMangold.jpg
Pastoor Theo Lamers tijdens de openingsviering (Foto: Ramon Mangold)


 

25-01-2019