25 JAN

180 deelnemers aan thuisprogramma WJD op Ameland

Vanavond om 18.00 uur vertrekt de boot naar Ameland met daarop het merendeel van de in totaal 180 deelnemers (jongeren en begeleiders) aan het thuisprogramma voor de Wereldjongerendagen op Ameland. Vanuit het Bisdom van ’s-Hertogenbosch nemen een vijftigtal jongeren deel aan WJD@home.

Gerrie Conen is beleidsmedewerker voor JongKatholiek, onderdeel van het Secretariaat van het Rooms-Katholieke Kerkgenootschap in Nederland (SRKK) en gericht op jeugd en jongeren. “Het was al gauw duidelijk dat Panama in ieder geval voor veel jongeren onder de 18 een brug te ver zou zijn. Qua reiskosten, maar ook omdat deze WJD niet samenvallen met een schoolvakantie in ons land. Vandaar dat we al tijdig een thuisprogramma hebben bedacht onder de titel WJD@home. Bovendien heeft Ameland net als Panama zee, natuur en aardige mensen.”

Geloof, moed en durf
Het thema van deze WJD@home is hetzelfde als voor de WJD in Panama: “Zie de dienstmaagd des Heren; mij geschiede naar uw woord” (Lucas 1, 38). Paus Franciscus benadrukt dat Maria met haar geloof, moed en durf een voorbeeld is voor jongeren en de Kerk.

Op het programma staan behalve uitwaaien op het strand onder meer catechese door de aanwezige bisschoppen Mgr. Van den Hende (bisdom Rotterdam) en Mgr. Van den Hout (bisdom Groningen-Leeuwarden). Verder is er een live verbinding met Panama om de gebeurtenissen tijdens de WJD daar te kunnen volgen en mee te kunnen beleven. De eucharistieviering op zondagochtend wordt vanaf Ameland uitgezonden op NPO2 door KRO-NCRV vanaf 10.30 uur.

Bussen
“Zoals dat met jongeren wel vaker gaat, hebben velen zich pas op het laatste moment aangemeld, maar toen dat eenmaal op gang kwam ging het ook goed rollen. Er komen zelfs bussen met deelnemers uit de bisdommen Roermond en Rotterdam”, aldus Gerrie. Zondag 27 januari nemen de deelnemers rond 17.00 uur de boot terug naar het vasteland. Net als de WJD in Panama zijn de WJD@home dan afgelopen.

25-01-2019