21 JAN

Pelgrims ondergedompeld in Panamese cultuur en geloofsbeleving

De Nederlandse deelnemers aan de Wereldjongerendagen zijn met circa 250.000 leeftijdsgenoten op weg naar Panama-Stad. Dit weekend namen ze afscheid van de parochie en de gastgezinnen in Soná, in het bisdom Santiago de Veraguas, waar zij zich de afgelopen week onderdompelden in de Panamese cultuur en het geloof deelden en vierden.

Met pelgrims uit onder meer Slovenië, Colombia, Costa Rica en Frankijk verzamelden de Nederlanders zich afgelopen weekend in de stad Santiago. “Een groot festijn”, schrijft Ramon Goosen op het weblog van de ‘Bossche’ deelnemers aan de WJD. “Mensen van over heel de wereld die samen dezelfde liturgie vieren en deelnemen aan de Eucharistie.”

bericht2.jpg
De Nederlandse en de Brabantse vlag voor de parochiekerk in Soná (Foto: Ramon Mangold)

Processies
De Nederlandse jongeren kregen de afgelopen week een geanimeerd programma voorgeschoteld in Soná. Dagelijks werd de Eucharistie gevierd waarin Nederlandse en Panamese bisschoppen en priesters voorgingen. Vanuit ons bisdom nemen de priesters René Wilmink, Theo Lamers en Henk Janssen deel aan de WJD.

De jongeren maakten intensief kennis met de gastvrijheid en de geloofsbeleving van de Panamezen. Zo namen ze deel aan verscheidene processies. Ook de culturele uitwisseling had de vorm van een optocht door de stad. In de gastgezinnen werden de Nederlanders in lokale outfits gehesen. “De vrouwen droegen prachtige gekleurde jurken, de mannen een overhemd met korte mouwen en een sombrero. De plaatselijke bevolking vond het prachtig”, aldus Ramon.

bossche pelgrims.jpeg
WJD-deelnemers afkomstig uit het Bisdom van 's-Hertogenbosch

Paus Franciscus
In Panama-Stad wacht de pelgrims het grote internationale programma van de WJD. Woensdag 23 januari komt paus Franciscus aan in Panama. Een dag later vindt de welkomst- en openingsceremonie met de paus plaats. Dan komen de naar verwachting 250.000 jongeren voor het eerst allemaal samen.

In Panama-Stad is er drie ochtenden een Nederlandstalig programma met muziek, catechese en een Nederlandstalige eucharistieviering. In de middagen en avonden zwermen de jongeren uit over de stad om deel te nemen aan het jongerenfestival met onder meer muziek, theater, debat op podia en andere locaties verspreid over de stad.

bericht9.jpg
Afsluitende eucharistieviering in Soná (Foto: Ramon Mangold)

Avondwake
Op vrijdag is er traditiegetrouw een groots opgezette kruisweg door de stad. Zaterdagavond is er de avondwake met de paus, waarna de jongeren zullen overnachten onder de sterrenhemel van Panama. Op dezelfde locatie vindt zondag de slotviering plaats met paus Franciscus.

Lees meer over de belevenissen van de WJD-deelnemers afkomstig uit het Bisdom van ’s-Hertogenbosch op Facebook (facebook.com/jongbisdomdenbosch). Voor wie geen Facebookaccount heeft wordt ook een weblog bijgehouden: wjd-panama.blogspot.com.

Vlogs
Kijk voor meer informatie ook op www.wjd.nl en op de internationale website van de Wereldjongerendagen 2019 https://panama2019.pa/en/home/. Houd voor vlogs www.katholiekleven.nl in de gaten.

bericht3.jpg
Dansen was naast vieren een belangrijk onderdeel van de 'Days in the diocese' in Soná (Foto: Ramon Mangold)
bericht1.jpg
Nederlandse jongeren verliezen kansloos van de plaatselijke kinderen (Foto: Ramon Mangold)