Nieuws

11 JAN

Eerste Nederlanders naar Panama voor Wereldjongerendagen

​Zaterdag 12 januari vertrekt de eerste groep Nederlandse jongeren richting Panama om daar deel te nemen aan de Wereldjongerendagen (WJD) die van 22 tot en met 27 januari 2019 plaatsvinden in en rond Panama-Stad. Ook de eerste jongeren uit het Bisdom van ’s-Hertogenbosch stappen morgen in het vliegtuig naar Panama.

Volgende week vertrekt een tweede groep jongeren. In totaal gaan er 130 Nederlanders naar de WJD, onder wie hulpbisschop Everard de Jong (Roermond) en bisschop-coadjutor Jan Hendriks (Haarlem-Amsterdam). Hulpbisschop Rob Mutsaerts van het Bisdom van ’s-Hertogenbosch die ook naar Panama zou afreizen, herstelt thuis van een onverwachte chirurgische ingreep.

Jonge professionals
De Wereldjongerendagen vormen het grootste Rooms-Katholieke jongerenevenement in de wereld. Het wordt om de twee of drie jaar wordt gehouden, telkens in een ander land. Honderdduizenden jongeren uit de hele wereld komen er naar toe, onder meer voor de avondwake en eucharistieviering met paus Franciscus. De WJD vonden voorheen in de vakantiemaand juli of augustus plaats. Het evenement wordt dit keer voor het eerst in januari gehouden, met als gevolg dat de Nederlandse groep een andere samenstelling heeft dan in andere jaren.

"We gaan dit keer met jongvolwassenen naar Panama onder meer omdat het voor scholieren lastig is om vrij te krijgen in deze periode voor zo’n verre reis", zegt Bob Wegkamp, de projectleider voor de WJD vanuit Nederland. "Ook het programma is aangepast en geschikt voor jonge professionals en studenten. We sluiten met zogenoemde programmastreams aan bij verschillende mogelijkheden tot  beroepsmatige ontwikkeling (bijvoorbeeld in de zorg), maar ook gericht op persoonlijke capaciteiten zoals bijvoorbeeld leiderschap."

20160730_WJD_Vigilie_©RamonMangold_46.JPG
Jongeren tijdens de avondwake met de paus tijdens de vorige editie van de WJD, in 2016 in het Poolse Krakau (Foto: Ramon Mangold)

Gastvrij
Wegkamp reist zaterdag mee met de eerste groep. ‘Na een lange tijd van voorbereiding, waarbij we elkaar als reizigers ook al een beetje hebben leren kennen is het nu dan zo ver. Ik ben zelf al een keer geweest voor de voorbereiding en heb toen ervaren dat de Panamezen heel gastvrij zijn. Het beloven bijzondere WJD te worden rond het thema dat paus Franciscus, verwijzend naar Maria, zelf heeft gekozen: zie de dienstmaagd des Heren; mij geschiede naar uw woord (Lucas 1, 38).’

Het motto voor de Nederlandse groep is ‘Discover your identity’, op zoek naar een antwoord op de vragen: wie ben jij? Wat is je maatschappelijke betrokkenheid? En wat doet het ertoe dat je gelovig bent? Het thuisfront van de deelnemers wordt onder meer op de hoogte gehouden via een aantal vlogs die gemaakt worden door een groepje van vier jongeren. Zij hebben daarvoor een training gevolgd via www.katholiekleven.nl,  het videokanaal van de Nederlandse bisschoppenconferentie. Op dat kanaal worden de vlogs ook gepubliceerd. Verder worden er dagelijks updates gepost op de Facebookkanaal van Jong Katholiek: facebook.com/jongkatholiek.

Weblog
Jongeren van het Bisdom van ’s-Hertogenbosch doen daarnaast verslag van de reis via Facebook (facebook.com/jongbisdomdenbosch) en via een weblog: wjd-panama.blogspot.com.

Kijk voor meer informatie ook op www.wjd.nl en op de internationale website van de Wereldjongerendagen 2019 https://panama2019.pa/en/home/.

Houd voor de vlogs www.katholiekleven.nl in de gaten.

 

11-01-2019