Nieuws

21 DEC

Activiteiten rondom de Sint-Janskathedraal in de kersttijd

​De kerststal van de Sint-Janskathedraal is geopend tot en met zondag 3 februari 2019. Op 6 januari komen traditiegetrouw de Drie Koningen naar ’s-Hertogenbosch. In het Noordbrabants Museum is de tentoonstelling ‘Uit de stal van Bosch. Jheronimus Bosch en de Aanbidding der Koningen’ te zien.

In de kerststalroute in de Sint-Jan is dit jaar het thema ‘naastenliefde’ op bijzondere wijze uitgewerkt in de kerstalroute. De openingstijden van de kerststal zijn:

Zondag na de vieringen: 13.30 uur tot 16.30 uur
Maandag t/m zaterdag: 10.30 tot 16.30 uur

Uitzonderingen:
Kerstavond 24 december: na de vieringen van 17.30 uur en 21.00 uur nog een half uur geopend
1e Kerstdag 25 december: open om 13.30 uur (na de viering van 11.45 uur)
2e Kerstdag 26 december: open om 12.30 uur (na de viering van 11.00 uur)

Drie Koningen
Op zondag 6 januari komen traditiegetrouw de Drie Koningen naar ’s-Hertogenbosch. Op hun kamelen trekken zij vanaf 16.45 uur in een lange stoet via het stadhuis naar de kerststal in de Sint-Janskathedraal. Daar worden zij ontvangen door bisschop Gerard de Korte. Meer informatie is te vinden op de website van het evenement: www.3kdb.nl

In het Noordbrabants Museum in ’s Hertogenbosch is de tentoonstelling ‘Uit de stal van Bosch. Jheronimus Bosch en de Aanbidding der Koningen’ te zien. De tentoonstelling zoomt in op de fascinatie van Bosch met het thema Driekoningen. De meester verbeeldde het onderwerp ten minste drie keer. Twee van deze schilderijen zijn bewaard gebleven. Eén daarvan keert voor de tentoonstelling terug naar ’s Hertogenbosch, de stad waar Bosch woonde, werkte en in 1516 overleed.

Vroegste werk
De Aanbidding der Koningen uit het Metropolitan Museum of Art in New York is geschilderd in 1475 en daarmee het vroegste bekende werk van Bosch’ hand. Het paneel is het startpunt van zijn oeuvre en het vertrekpunt van de tentoonstelling. Daarin krijgen bezoekers inzicht in de invloed van de beeldtaal van Bosch op zijn navolgers, de inspiratie die de meester haalde uit het dagelijks leven in Den Bosch en de laatmiddeleeuwse werkplaatspraktijk.

 

21-12-2018