Nieuws

18 DEC

Kerstboodschap Mgr. De Korte: 'Een ode aan de hoffelijkheid'

​Bisschop Gerard de Korte sprak gisteren aan het eind van het Van Lanschot kerstconcert in de Sint-Janskathedraal traditiegetrouw zijn kerstboodschap uit. Daarin bracht hij een ‘ode aan de hoffelijkheid’.

In zijn boodschap staat de bisschop stil bij de verruwing van omgangsvormen en de verharding van het debat. “Schelden, het respectloos benaderen van mensen, is naar mijn overtuiging, niet onschuldig. Het heeft een negatieve invloed op het morele weefsel van de samenleving. Steeds fellere standpunten kunnen op den duur de samenleving ontwrichten.”

Besmettelijk
Hij stelt ‘hoffelijkheid’ voor als alternatieve omgangsvorm. “Hoffelijkheid heeft alles te maken met voorzichtigheid, respect en wellevendheid.” (…) “Grofheid en lompheid zijn besmettelijk maar vriendelijkheid is dat evenzeer. De ene glimlach roept de andere op. Een kleine daad van goedheid vormt iets groots in het licht van het geloof.”

Wij zijn door God gewild, zo overweegt de bisschop. “Juist die notie geeft ieder mens een waardigheid die in God is gefundeerd. Wie een ander schendt, schendt daarmee de Schepper. Juist dat besef kan mensen aanzetten tot hoffelijkheid.

Lees hier de volledige kerstboodschap van bisschop De Korte (PDF)

Kerstboodschap bisschop De Korte 2018.pdfKerstboodschap bisschop De Korte 2018.pdf

 

18-12-2018