Nieuws

03 SEP

Open Monumentendag: bisschoppelijk paleis open voor publiek

​Aanstaande zaterdag en zondag 8 en 9 september openen tientallen kerken en kloosters in ons bisdom de deuren voor Open Monumentendag. In ’s-Hertogenbosch kunt u zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur onder meer een kijkje nemen in het bisschoppelijk paleis aan de Parade 11. Speciaal voor de gelegenheid worden uitrustingen tentoongesteld van de Bossche bisschoppen sinds 1853.

In de ‘bisdomzaal’ worden zaterdag bisschopsringen, borstkruizen, kromstaven en andere voorwerpen tentoongesteld die toebehoorden aan voormalige bisschoppen van ‘s-Hertogenbosch, onder wie Zwijsen, Diepen, Bekkers en Bluyssen.

Bisschopswoning
Het gebouwencomplex aan de Parade 10 en 11 en de Lange Putstraat staat bij Bosschenaren bekend als ‘het bisschoppelijk paleis’ of ‘het bisschopshuis’. Parade 10 doet sinds 1864 dienst als woning van de bisschop van ’s-Hertogenbosch. Aan de Parade 11 zijn de diensten van het bisdom gevestigd. Het pand aan de Parade 11 is zaterdag voor publiek toegankelijk.

kantoor1.JPG

De twee gebouwen zijn als particuliere woonhuizen gebouwd in respectievelijk 1769 en 1776 in een late barok, ofwel Lodewijk XV-stijl. In 1827 kocht de staat de panden om de bisschop te huisvesten. Door protestants verzet en de afscheiding van België in 1830 kwam hier aanvankelijk niets van terecht.

Rococo trappenhuiso
Het gebouw werd in gebruik genomen als kazerne en militair hospitaal. Pas sinds 1864 wordt Parade 10 bewoond door een bisschop. Bisschop Gerard de Korte is de tiende bisschop die er zijn woning heeft.

Het paleis heeft twee rijk versierde ingangs-partijen en een kroonlijst met fraaie consoles. De hardstenen plint is versierd met cartouches. Oorspronkelijk hadden de vensters in de gevels een kleinere ruitverdeling. Die zijn vóór het midden van de 19e eeuw vervangen door de empirevensters met halfronde bovenramen. Inwendig is het fraaie rococo trappenhuis bezienswaardig en de grote salon van het secretariaatsgebouw. In de zogeheten Kapittelzaal is een galerij te vinden van geschilderde portretten van de Bossche bisschoppen van na 1853.

kapittelzaal.JPG

Sint-Janskathedraal
In het weekend van 8 en 9 september 2018 zijn meer dan vierduizend prachtige monumenten in heel Nederland gratis toegankelijk voor iedereen. Het is dé kans om een plek te bezoeken waar u normaal niet zo snel komt en deel te nemen aan de vele activiteiten die georganiseerd worden. Op zaterdag  zijn onder meer ook de Sint-Janskathedraal en de toren van de Sint-Jan geopend.

Kijk voor meer deelnemende monumenten op: www.openmonumentendag.nl


 

03-09-2018