Nieuws

02 JUL

Geslaagde priesterdag met Anselm Grün in 's-Hertogenbosch

​Meer dan 75 priesters namen vandaag in ’s-Hertogenbosch deel aan de jaarlijkse priesterdag van het bisdom. De bekende Duitse benedictijner pater Anselm Grün hield in een zonovergoten Sint-Janscentrum een lezing over ‘de zorg voor zichzelf’. Hij gaf de priesters handreikingen hoe ze het eigen welzijn en dat van de ander goed in acht kunnen nemen.

Priesters zijn vaak drukbezet. Veel mensen doen een beroep op hen en kloppen bij de priester aan als ze problemen hebben. “Wie veel geeft, heeft ook veel nodig”, hield Grün zijn toehoorders voor. “Ik ken priesters die zeggen: iedereen komt bij mij met problemen, maar als het met mij niet zo goed gaat, is er niemand. Durf je een medebroeder dan te vragen: ‘ik heb je even nodig. Het gaat niet zo goed met me’?

IMG_8175.jpg

Aandacht
Ook benadrukte hij het belang van een goed dagritme, gezond eten, een ordelijke en fijne woning,  het luisteren naar het eigen lichaam dat - tempel van de Heilige Geest is - om tijdig en op eigen wijze rust te nemen. Wanneer je alles de juiste aandacht geeft kunnen alledaagse zaken een religieuze dimensie krijgen. “Je kunt ’s ochtends even vluchtig je tanden poetsen, maar je kunt het ook met aandacht doen en daarbij overwegen: ‘ik wil vandaag een ‘schone mond’ hebben, waaruit alleen reine woorden komen.”

Na de eucharistieviering in de Sint-Janskathedraal en de lunch blikte bisschop Gerard de Korte in een geanimeerd gesprek met de priesters terug op het afgelopen jaar. De dag werd afgesloten met de vespers in de kathedraal.


IMG_8160.jpg

IMG_8171.jpg


IMG_8191.jpg


IMG_8201.jpg

IMG_8206.jpg

IMG_8203.jpg

IMG_8216.jpg


02-07-2018