11 JUN

🎥 ‘Onzen Dag’ in Elshout: ‘Maria heeft me altijd geholpen’

​Elk jaar op 31 mei sluit Elshout de meimaand af met ‘Onzen Dag’. De hele maand mei verwelkomt het kleine dorp onder de rook van ’s-Hertogenbosch pelgrims in de kerk en de Mariakapel. De laatste dag van de maand sluiten de dorpsbewoners met elkaar af met een sacramentsprocessie en een feestelijke eucharistieviering. Op katholiekleven.nl is nu een reportage te zien over ‘Onzen Dag’.

“Het is een bijzonder en kleurrijk gebeuren hier in Elshout,” vertelt diaken Albert Soeterboek van de parochie Wonderbare Moeder. “In de twaalfde eeuw was een boer aan het zaaien. Hij had dorst en kreeg van Maria te drinken. Daar kwam het wonder bij dat zijn oogst in één nacht rijp was.” Dat was het begin van de Mariaverering in Elshout.

Bruidje
In de loop van de jaren groeide de betekenis die de processie heeft voor de pelgrims. “Vroeger was meelopen min of meer verplicht. Als kind ging je al mee,” vertelt een van de pelgrims. “Dan was je bruidje, droeg het beeldje, of assisteerde de Onze Lieve Vrouwe Schuts. Het hele dorp liep mee.”

“De processie spreekt me nu meer aan dan toen,” vertelt koster Jan Snijders. “Als ik naar de kapel loop, denk ik aan mijn levensloop. Aan wat de toekomst gaat brengen. Het gaat niet iedere dag zoals jij wil. Je hebt wel eens tegenslag. Dan kun je een beroep doen op Maria. Tot nu toe heeft ze mij altijd geholpen. In lief en in leed.”

Bekijk de video.

11-06-2018