07 MEI

Mariaomgang ’s-Hertogenbosch op 13 mei

​In het centrum van ’s Hertogenbosch wordt op zondag 13 mei de jaarlijkse Mariaomgang gehouden: de eeuwenoude bidtocht waarin het beeld van de Zoete Moeder wordt meegedragen. Met ingang van dit jaar vindt de Mariaomgang weer plaats op de tweede zondag van mei (Moederdag) meteen na de laatste viering op zondagochtend van 11.45 uur in de Sint-Janskathedraal.

De bidtocht vertrekt bij goed weer op 13 mei rond 12.45/13.00 uur vanuit de Sint-Jan. De tocht duurt ongeveer een uur. Na terugkeer in de kathedraal is er een korte gebedsdienst ter afsluiting. Dit jaar wordt ook de traditie weer opgepakt dat het Onze Lieve Vrouwe Gilde uit Aarle-Rixtel de bidtocht afsluit.

Pelgrims
Tijdens de meimaand schuiven in de Sint-Janskathedraal duizenden pelgrims aan bij de eucharistievieringen die alle weekenden plaatsvinden op zaterdagavond om 19 uur en op alle zon- en feestdagen om 7.00 uur, 8.30 uur, 10 uur en 11.45 uur. Bijna alle vieringen worden mede vorm gegeven door de gildes en koren die in mei naar de Sint-Jan komen. Pelgrims komen uit de wijde regio, vaak te voet naar de Bossche binnenstad waar de blauw-witte (mariale) vlaggen de Mariamaand markeren.

Pastores, parochianen, pelgrims en belangstellenden, zijn van harte uitgenodigd om deel te nemen aan de Mariaomgang. In de bidtocht wordt het beeld van de Zoete Moeder meegedragen door leden van de Broederschap van Onze Lieve Vrouw. Het Mariabeeld wordt geflankeerd door vier flambouwen met bloemen, die gedragen worden door studenten van het Sint-Janscentrum, het seminarie van het Bisdom van 's-Hertogenbosch.

Gilde
In de bidtocht lopen de bisschop van ‘s-Hertogenbosch, priesters, diakens, kanunniken en acolieten mee. Het Bossche gilde De Oude Schuts en de Stadspijpers zorgen, naar oud gebruik, voor ruim baan voor de stoet. Ook broederschappen van elders, die veelal ook de Mariaverering ondersteunen in de kerken waaraan zij verbonden zijn, worden hiervoor uitgenodigd. Zo worden broederschappen uit Weert, Susteren, Maastricht, Delft, Bergen op Zoom, Mechelen te België, Antwerpen, alsook de Broederschap van het Hoog Heilig Sacrament van de Sint-Jan voor de bidtocht uitgenodigd.

De Mariaomgang in ’s-Hertogenbosch kent een rijke historie. De legende uit de Middeleeuwen vertelt dat Maria, gedurende de dagen van de pest, de stad in een stormachtige nacht doorkruiste. De volgende morgen bleek iedereen genezen te zijn in de straten, die zij had doorwandeld. Het beeld van de Zoete Moeder stond als altijd op haar troon, maar de voeten en de zoom van het kleed waren met slijk en straatvuil bedekt en getuigden van haar nachtelijke tocht.

Uit dankbaarheid zou men besloten hebben om jaarlijks een Plechtige Omgang te houden door de straten die Zij, zegenend en genezend, was doorgelopen. De bidtocht trekt jaarlijks veel belangstellenden naar de stad.

07-05-2018