Nieuws

07 NOV

Presentatie fotoboek Katholiek Brabant: 'het essentiële zichtbaar'

​Fotograaf Ramon Mangold heeft vanmiddag in de kapel van de abdij van de Zusters Birgittinessen in Uden de eerste exemplaren van zijn fotoboek Katholiek Brabant geschonken aan Commissaris van de Koning Wim van de Donk en aan Mgr. Van den Hende, bisschop van Rotterdam en voorzitter van de Nederlandse bisschoppenconferentie.

Mangold overhandigde ook exemplaren aan zijn ouders, aan de apostolisch nuntius, aartsbisschop Aldo Cavalli, bisschop van ’s-Hertogenbosch Gerard de Korte, bisschop van Groningen-Leeuwarden Ron van den Hout en hulpbisschop van ’s-Hertogenbosch Rob Mutsaerts.

Katholieke cultuur
Ramon Mangold (1980) maakte de afgelopen tien jaar honderden foto’s van het katholieke leven in Brabant. Die zijn in het vandaag verschenen boek voor het eerst samen gebracht. Zijn serie over Mgr. De Korte werd onderscheiden met een eerste prijs bij de Zilveren Camera in de categorie ‘Personen in het nieuws’. De diversiteit van de katholieke cultuur springt naar voren in de beelden van zowel jongeren als ouderen, van de rijkdom aan liturgie en volksdevotie.

mangold2.jpg
V.l.n.r. Marc van den Brand, apostolisch nuntius mgr. Aldo Cavalli, mgr. Rob Mutsaerts, mgr. Gerard de Korte, zr. Maria Karin, Ramon Mangold, conservator Wouter Prins, burgemeester Henk Hellegers, Commissaris van de Koning Wim van de Donk, mgr. Ron van den Hout


In zijn inleiding bij de presentatie haalde Anton de Wit, hoofdredacteur van het Katholiek Nieuwsblad, een citaat aan van Antoine de Saint-Exupéry uit De Kleine prins: ‘Enkel met het hart kan men goed zien. Het essentiële is onzichtbaar voor de ogen.’ De Wit, die een essay schreef voor het fotoboek en de foto’s van commentaar voorzag, meent dat fotograaf Mangold erin is geslaagd om het essentiële juist wel degelijk zichtbaar te maken. Omdat hij fotografeert met het hart weet hij het geloof in beeld te brengen.

Na de boekpresentatie bezochten de aanwezigen de gelijknamige tentoonstelling in het Museum voor Religieuze Kunst in Uden.Daar is tot en met 7 januari een selectie te zien van de honderden foto’s die in het boek zijn opgenomen. Het boek ligt vanaf vandaag in de boekwinkels en kost € 45.-.

 

07-11-2017