Nieuws

04 SEP

FEEST! IN DE ABDIJ: Kinderen leren over christelijke feesten

Ieder jaar is het Kerstmis, Carnaval, Pasen en Sinterklaas. We gaan lekker eten en geven elkaar cadeautjes. Maar wat vieren we eigenlijk? Waar komen deze feesten vandaan en wat is hun betekenis?

Het Museum voor Religieuze Kunst in Uden beschikt sinds april 2017 over een nieuw educatiecentrum met een bijzondere tentoonstelling: FEEST! IN DE ABDIJ. Het doet dat in samenwerking met Museum Catharijneconvent in Utrecht FEEST! WEET WAT JE VIERT. Aan de hand van echte kunstwerken en de nieuwste digitale toepassingen leren kinderen over verschillende christelijke feesten en de eeuwenlange tradities die erbij horen.

Het programma is speciaal ontwikkeld voor het primair onderwijs en kinderen uit de parochies en is zeer geschikt als onderdeel van de communie- en/of vormselvoorbereiding. Ook voor een kinder- of catechesegroep in de parochie of voor misdienaars kan een bezoek aan deze bijzondere tentoonstelling een plezierige en leerzame activiteit zijn. Het Museum voor Religieuze Kunst en het bisdom van ’s-Hertogenbosch nodigen parochies daarom uit voor een feestelijke kennismakingsbijeenkomst op woensdagmiddag 20 september. Parochiebesturen zijn daarover onlangs al door het bisdom geïnformeerd.

Vertegenwoordigers van de parochies kunnen op 20 september kennismaken met verschillende onderdelen van de expositie, ze krijgen een rondleiding door het museum en worden geïnformeerd over de achtergronden van het programma en enkele praktische zaken.

Datum: Woensdagmiddag 20 september 2017, tussen 15.30-17.00

Locatie: Museum voor Religieuze Kunst, Veghelsedijk 25, Uden

Aanmelden: Aanmelden voor de kennismakingsbijeenkomst kan via MRK Uden: info@museumvoorreligieuzekunst.nl o.v.v. aantal personen en de gegevens (contactpersoon, e-mailadres, telefoonnummer, kerkgemeenschap)

Voor overige vragen kunnen parochies contact opnemen met: Quirine van Aerts, projectleider educatie (quirine@museumvoorreligieuzekunst.nl 0413-263431).

Het programma FEEST! IN DE ABDIJ bestaat uit de volgende onderdelen:

• Je verjaardag. Uitleg over het verband en verschil tussen verjaardag en naamheiligendag. De herkomst van de namen van de deelnemers wordt opgezocht met behulp van een digitale naamheiligenmodule.

• De christelijke feesten. Een digitale engel die opereert als quizmaster voert de groep langs de belangrijkste feesten, stelt vragen, laat films en foto’s zien.

• Creatieve opdrachten en spelen. Met behulp van memorie, kwartetten en creatieve opdrachten wordt de opgedane kennis op een speelse wijze getest.

 

04-09-2017