28 APR

Bisdomreis Taizé: stilte, gebed en ontmoeting

​Een twintigtal jongeren neemt deze week deel aan de Taizéreis die door de jongerenafdeling van het bisdom van ’s-Hertogenbosch in samenwerking met de protestantse kerk regio Oisterwijk is georganiseerd. Deelnemers zijn enthousiast over de momenten van stilte en gebed en de serene sfeer onder de honderden jongeren. “In Taizé is hectiek niet aanwezig."

taize - melissa.jpg
Melissa (19) had de laatste tijd heel wat aan haar hoofd. “Ik dacht: het is wel goed om me een momentje terug te trekken.” Ze ging mee naar Taizé omdat ze zich herinnerde hoe ontspannen ze was teruggekomen van een eerder verblijf in de Franse kloostergemeenschap.

Die ontspanning is volgens de studente geneeskunde een andere dan die van een weekje naar de zon. “Nee, het is echt een ander soort vakantie. In Taizé heb je veel tijd om na te denken. Je gaat drie keer per dag naar de kerk en in die viering is telkens een stilte van acht tot tien minuten. Op die momenten kun je nadenken en dingen een plekje geven.”

Die momenten van stilte in de gebedsvieringen spreken ook Amber van Laethem (30) erg aan. “In die stilte kun je echt bidden en tot jezelf komen.” Hij kende de formule al van de Taizévieringen die eens in de maand op vrijdagavond in zijn parochie in Cuijk worden gehouden. “Zeker na een drukke periode vind ik het heerlijk om op die manier rustig het weekend in te gaan. Ik dacht: als ik de kans krijg om dit langer dan een half uur mee te maken, dan pak ik die.

In de kloostergemeenschap van Taizé komen doorlopend vele honderden christelijke jongeren samen. De meesten komen er voor een week, van zondag tot zondag. Drie keer per dag is er een gebedsviering in de kapel. Ook kun je er dagelijks een inleiding volgen over een verhaal uit de bijbel, waarover in groepjes verder wordt gesproken. En iedereen krijgt een taak: in de tuin werken, afwassen, eten koken. Tijdens het bezoek is iedereen medeverantwoordelijk voor de gemeenschap.

taize - amber.jpg
“Mijn vriendin en ik hebben erg veel geluk, want we hebben dagelijks maar een half uur werk”,  grinnikt Amber (op groepsfoto in bruine bodywarmer). De IT consultant kan zijn tijd daardoor behoorlijk vrij indelen. “We lopen veel rond in de stiltetuin en in de heuvels. Een deel van de charme van Taizé is ook de plek: bovenop een heuvel bij een heel klein dorpje."

Niet alleen de stilte, maar ook het samenzijn met veel andere jongeren spreekt Amber aan. “Het is fijn om met een groep te zijn. Er zijn veel gesprekken, zowel in terloopse internationale contacten als in de groepen.”

In Taizé zijn deze week een kleine duizend jongeren, maar toch is de sfeer er sereen. Er is rust en betrokkenheid op elkaar. Melissa voelt zich er prettig bij. “Er is een heel veilige sfeer. Daarin kunnen veel verhalen naar boven komen. Iedereen is hier honderd procent zichzelf.”

Amber kwam eerder erg geïnspireerd terug van deelname aan de Wereldjongerendagen. “Ook daar kom je samen rond het geloof. Maar tijdens de WJD word je wel een beetje geleefd en moet je de stiltemomenten echt pakken. In Taizé is hectiek niet aanwezig.”

28-04-2017