01 APR

Vicaris Ron van den Hout nieuwe bisschop Groningen-Leeuwarden

​Paus Franciscus heeft vicaris-generaal Ron van den Hout van het bisdom van ’s-Hertogenbosch benoemd tot vijfde bisschop van het bisdom Groningen-Leeuwarden.

Mgr. Van den Hout (52) zal op zaterdag 3 juni tot bisschop worden gewijd in de St. Jozefkathedraal in Groningen en vervolgens de bisschopszetel in bezit nemen.

Diocesaan administrator Peter Wellen zegt namens de bisdomstaf en het diocesaan kapittel van het bisdom Groningen-Leeuwarden dankbaar en blij te zijn met de benoeming van de nieuwe bisschop en hoopt dat hij zich snel thuis zal voelen in het bisdom.

Van den Hout volgt in Groningen mgr. Gerard de Korte op die op 29 februari 2016 benoemd werd tot bisschop van ’s-Hertogenbosch.

van den hout.jpg
Cornelis Franciscus Maria (Ron) van den Hout groeide op in Diessen. Hij studeerde aan de HAS in ’s-Hertogenbosch en begon aansluitend aan de priesteropleiding aan het Sint-Janscentrum.

Na zijn priesterwijding op 5 juni 1993 en na een jaar als priester te hebben gewerkt in Helmond, haalde hij op verzoek van mgr. Ter Schure aan de Pauselijke Universiteit Gregoriana in Rome een licentiaat in Bijbelse theologie.

Na twee tijdelijke opdrachten, werd hij benoemd tot pastoor van de parochie Drunen en kort daarna ook van de parochie Sint-Jan Evangelist in Elshout. Die parochies maakte hij tot een pastorale eenheid en bracht hij vervolgens samen in een fusie. Daarnaast gaf hij college op het Sint-Janscentrum en werkte hij in deeltijd aan een proefschrift dat hij verdedigde op 12 mei 2009.

In februari 2009 verminderde mgr. Hurkmans het aantal dekenaten tot twaalf en werd Van den Hout één van de nieuwe dekens. In oktober van dat jaar nam hij een benoeming aan in zijn eigen dekenaat tot pastoor van de parochies in de Bommelerwaard (Ammerzoden, Hedel, Velddriel, Kerkdriel, Alem, Rossum-Hurwenen en Zaltbommel).

Na de benoeming van mgr. dr. Jan Liesen tot bisschop van Breda benoemde mgr. Hurkmans Van den Hout tot vicaris-generaal naast mgr. Rob Mutsaerts. Hij behield deze functie onder mgr. De Korte die aantrad op 14 mei 2016.

Van den Hout was verder vanaf het begin (2004) betrokken bij de introductie van Indiase priesters in het bisdom.

Foto: Ramon Mangold

01-04-2017