13 MRT

Bisschop De Korte met Bossche pelgrims naar Stille Omgang

​Op zaterdagavond 18 maart komen naar verwachting 5000 bedevaartgangers uit het hele land naar Amsterdam, per touringcar, per fiets of zelfs te voet, om daar de Stille Omgang te lopen, een nachtelijke stille tocht door het centrum van Amsterdam. Ook vanuit het bisdom van ’s-Hertogenbosch trekken zaterdag enkele honderden pelgrims, onder wie bisschop Gerard de Korte, naar Amsterdam.

De bedevaartgangers nemen voor of na de Omgang deel aan één van de twintig feestelijke eucharistievieringen, in één van de zeven binnenstadskerken. Om 00.15 uur gaat bisschop De Korte voor in een eucharistieviering met een groep pelgrims uit het bisdom van ’s-Hertogenbosch in De Papegaai (HH. Petrus en Pauluskerk) aan de Kalverstraat 58.

Het motto, de intentie voor de Omgang van dit jaar luidt:

Voor U in ootmoed, met U in geloof, in U in stilte.

De jongere pelgrims hebben in de Mozes en Aäronkerk hun eigen viering.

stille omgang 2017.jpgDe Stille Omgang volgt de route die de pastoor van de Oude Kerk in 1345 liep, nadat hij getuige was geweest van een eucharistisch wonder dat aan een zieke geschiedde: het Mirakel van Amsterdam. In de middeleeuwen vierden de christenen dit wonder met een feestelijke mirakelprocessie.

Vanaf 1881 heeft de tocht de vorm van een nachtelijke omgang. Uniek aan deze tocht zijn de stilte, het ontbreken van uiterlijk vertoon, het duistere uur en de zwijgende verbondenheid van de duizenden gelovigen. De Omgangers weten zich al biddend en mediterend verbonden met Jezus Christus.
Voor verdere informatie: zie www.stille-omgang.nl
voor het jongerenprogramma: zie www.stille-omgang.nl/jongeren

13-03-2017