15 FEB

​‘Oecumene, de Kerk en een verdeeld Europa?’

Naar aanleiding van de herdenking van 500 jaar Reformatie richt het Sint-Janscentrum op 2 en 3 maart 2017 twee studiedagen in over ‘Oecumene, de Kerk en een verdeeld Europa?’. Thematisch sluiten deze studiedagen tevens aan bij het colloquium dat in 2015 gehouden werd naar aanleiding van de verjaardag van de val van de Berlijnse Muur.

secularistion and Europe.jpgTijdens de studiedagen wordt de bundel gepresenteerd met de teksten van de lezingen die werden gehouden tijdens dit colloquium. De bundel Secularisation & Europe is een uitgave van uitgeverij Betsaida, in samenwerking met de wetenschappelijke uitgeverij van de Pauselijke Universiteit Johannes Paulus II in Krakau. Mgr. Gerard de Korte zal bij de presentatie een eerste exemplaar in ontvangst nemen.

Deelnemers aan de studiedagen kunnen dit boek bestellen bij aanmelding tegen de voorintekenprijs van € 15,- (winkelprijs € 19,95) excl. verzendkosten.

Alle belangstellenden zijn welkom bij deze studiedagen. In verband met de praktische organisatie graag aanmelden voor maandag 20 februari a.s.
​ ​Programma donderdag 2 maart
​10.30 uur ​Koffie of thee
​11.00 uur ​Prof. Dr. E.J. Echeverria, Sacred Heart Major Seminary - Graduate School of Theology, Detroit,
The Role of the “Hierarchy of Truths” in Ecumenical Dialogue
​12.30 uur ​Middagmaal

​Prof. Dr. E.J. Echeverria,
The Ecumenical Significance of Pope Francis
​15.30 uur ​Koffie of thee
​16.00 uur ​Vertoning documentaire:
Liberating a Continent: John Paul II and the Fall of Communism
​17.30 uur ​Prof. Dr. F. Alting von Geusau, emeritus-hoogleraar van de universiteiten van Tilburg en Leiden
Johannes Paulus II en de bevrijding van een continent
​18.30 uur ​Vespers
​19.00 uur ​Broodmaaltijd
​ ​Programma vrijdag 3 maart
​09.30 uur ​Drs G. van Dartel, Katholieke vereniging voor oecumene
Het belang van bruggenbouwers - denkers, heiligen, martelaren - voor de toekomst van Europa
​10.30 uur ​Prof. Dr. B. Pottier sj, Institut d’Études Théologiques, Brussel,
L’Église Catholique face aux États et la liberté religieuse
​11.30 uur ​Prof. Dr. H. Sławiński, Uniwersytet Papieski Jana Pawła II w Krakowie,
The Ecumenical Dimensions of Preaching the Word of God
​12.30 uur ​Middagmaal
​14.30 uur ​Prof. Dr. J. Van Reeth, Sint-Janscentrum, ’s-Hertogenbosch
Culturele grenzen in Europa: ook scheidingslijnen tussen Kerken?
Met aansluitend presentatie van het boek: Secularisation & Europe.
​15.30 uur ​Mgr. Dr. G. de Korte, bisschop van ’s-Hertogenbosch,
Dankwoord en afsluiting