22 NOV

Geslaagde bedevaart naar Rome (herbeleven)

​Ongeveer 2000 katholieken, waaronder meer dan 200 uit ons eigen bisdom, waren vorige week op bedevaart naar Rome. Hoogtepunt vormde voor de meeste bedevaartgangers ongetwijfeld de Eucharistieviering in de Sint Pieter, afgelopen dinsdag 15 november. Aan het einde van deze viering kwam paus Franciscus de Nederlandse pelgrims persoonlijk groeten. Hij riep de gelovigen op, ook na de sluiting van het Jaar van de Barmhartigheid, te blijven werken aan een barmhartige samenleving, heel bijzonder voor de armen en allen die geen helper hebben.

intocht sint pieter.jpg
Intocht Eucharistieviering in Sint Pieter

Klik hiervoor het videoverslag.

Een dag eerder, op maandag 14 november, organiseerde het Verband van Katholieke Maatschappelijke Organisaties in de Friezenkerk een studiemiddag over barmhartigheid. Een van de sprekers was bisschop de Korte. Hij riep de aanwezige katholieke organisaties op een bijdrage te leveren aan een christelijk humanisme.
zwaaiende paus.jpg
Paus Franciscus zwaait naar de Nederlanders tijdens de Audiëntie

Heel bijzonder was ook de woensdagaudiëntie op het Sint Pietersplein. Na afloop mochten twee leerlingen van Brabantse OMO scholen de paus persoonlijk een hand geven en de zegen ontvangen. OMO viert dit jaar het 100 jarig bestaan. Bij die gelegenheid kregen ook 100 leerlingen de mogelijkheid om de bedevaart mee te maken.
mooie foto bisschop.jpg
Bisschop De Korte begroet Paus Franciscus

Klik hiervoor het videoverslag.

De sfeer tijdens de bedevaart was opperbest. De bedevaartgangers voelden zich met elkaar verbonden. Mensen waren geduldig, dienstbaar aan elkaar en hielpen elkaar waar dat nodig was. Met andere woorden: het beste in de mens werd naar boven gehaald. Als katholieken op bedevaart gaan is er altijd een mengsel van vieringen en gebed, onderlinge ontmoetingen en gezelligheid. De heerlijke Italiaanse keuken bevorderde ook de goede stemming. Op donderdag werd er Eucharistie gevierd in de Kerk der Friezen waarbij de nieuwe rector, Mgr. Hurkmans, de pelgrims uitleg gaf over deze bijzondere plek aan de voet van de Sint Pieter. In de avond werd tijdens de Viering van Barmhartigheid stil gestaan bij de evangelielezing over de verloren zoon. Tijdens een viering van zang en gebed was er gelegenheid tot het ontvangen van het Sacrament van Boete en Verzoening.
friezenkerk.jpg
H. Mis in de Kerk der Friezen

zegen.jpg
Mgr. De Korte, mgr. Van Burgsteden en mgr. Hurkmans geven de zegen

santa maria.jpg
Avond van Barmhartigheid in de Santa Maria in Trastevere

Klik hiervoor het videoverslag.

Vrijdag 18 november vormde de laatste dag van de bedevaart. In de Sint Jan van Lateranen werd de slotviering gehouden en was bisschop de Korte de hoofdcelebrant. In zijn preek riep de bisschop de aanwezigen op in Nederland te werken aan een Kerk die Christus onversneden verkondigt en die tegelijkertijd mild, hartelijk en gastvrij is. De Kerk is geroepen een spiegel van Gods vriendelijkheid te zijn.

Foto's: Ramon Mangold

22-11-2016