Nieuws

24 JUN

​900 Nederlanders gaan paus zien op grootste feest ter wereld

900 Nederlandse jongeren doen dit jaar mee aan de Wereldjongerendagen in Krakau, Polen. Van 25 juli tot 1 augustus trekken miljoenen jongeren er uit de hele wereld op uit om samen het katholieke geloof te vieren. Paus Franciscus is er ook.

‘Zalig de barmhartigen want zij zullen barmhartigheid ondervinden’ is het thema van dit massa-evenement. Dit thema komt terug in klein- en grootschalige culturele festivals, vieringen en theatervoorstellingen. Traditionele hoogtepunten zijn de verwelkoming van de paus op donderdag, op zaterdag de grote avondwake onder de sterrenhemel en op zondag een indrukwekkende slotviering.

wjd foto.jpgAan dit massa-evenement doen dit jaar 900 Nederlanders mee. Mgr. Mutsaerts (hulpbisschop van ’s Hertogenbosch en portefeuillehouder jongeren), mgr. Van den Hende (bisschop van Rotterdam) en mgr. Hendriks (hulpbisschop van Haarlem-Amsterdam) gaan mee voor de catechese (godsdienstlessen) en verder gaan mgr. Woorts (hulpbisschop Utrecht) en mgr. De Jong (hulpbisschop Roermond) mee met de jongeren uit hun bisdom. Een week voordat het internationale programma begint zijn er verschillende Nederlandse programma’s waarin onder meer bezoeken aan Auschwitz en Praag gepland staan.


De vorige WJD (2013) vond plaats in Rio de Janeiro, Brazilië. Tijdens de slotmis hadden zich maar liefst 3,5 miljoen jongeren verzameld op het beroemde Copacabana Beach. Bijzonder aan deze versie was dat een biologiestudente, Annemarie Scheerboom, uit Nederland de paus namens Europa mocht verwelkomen. 

foto Ramon Mangold

24-06-2016