23 NOV

​Priester / musicus Floris van der Putt herdacht

Afgelopen zaterdag 21 november, de 100e geboortedag van de Brabantse priester / musicus Floris van der Putt, was een groot eerbetoon aan hem. Zowel in Lieshout als in ’s-Hertogenbosch waren er herdenkingen en presentaties. En werd er stilgestaan bij alles wat Floris van der Putt als priester en musicus heeft betekend voor de cultuur in Brabant en de RK Kerk.
floris 1.jpg

Zaterdagochtend was er een herdenking bij zijn graf in Lieshout in aanwezigheid van familie, vertegenwoordigers van kerk en gemeentebestuur, maar ook velen die hem hebben gekend. Het plaatselijke St. Servatiusgilde bracht een vendelhulde aan haar oud-gildeheer.

floris 2.jpg
‘s-Middags was er een ontvangst op het Provinciehuis van de Brabantse Bond voor Muziekverenigingen door Commissaris van de Koning Wim van de Donk. Tijdens een zeer geanimeerde bijeenkomst ging het bekende lied van Floris van der Putt: “Toen de Hertog Jan kwam varen” in drie nieuwe versies in première. De arrangementen zijn op verzoek van de Stichting Floris van der Putt gemaakt door: Jeroen Gevers, Jasper Staps en Matthias van Nispen tot Pannerden.

floris 5.jpg
Deze arrangementen zijn vanaf nu beschikbaar voor alle 400 leden van de Brabantse Bond voor Muziekverenigingen. De Koninklijke Harmonie Orpheus uit Tilburg en de Eindhovense Sonic Blast Big Band verzorgden op voortreffelijke wijze de eerste uitvoering.

floris 3.jpgIn de St. Servatiuskerk was er zaterdagavond een eucharistieviering waarin Floris van der Putt werd herdacht met als voorganger Mgr. A Hurkmans. De Beekse Cantorij uit Hilvarenbeek luisterde deze drukbezochte viering op met muziek van Floris van der Putt. Aansluitend aan de viering werd de, door prof. Dr. Anton Vernooij geschreven biografie gepresenteerd over het leven en werk van Floris van der Putt. Het eerste exemplaar werd door Jeroen de Wit, voorzitter van de Stichting Floris van der Putt, overhandigd aan de jongste zus van Van der Putt. Ook werden er niet eerder uitgebrachte composities van Floris van der Putt door uitgeverij Ascolta gepresenteerd. De hele bijenkomst werd gelardeerd met Van der Putts muziek.
floris 4.jpg
Als afsluiting van het Floris van der Putt-jaar was zondagochtend 22 november in de Sint Janskathedraal een eucharistieviering waarin Mgr. A. Hurkmans voorging. Deze viering werd opgeluisterd door de Schola Cantorum met muziek van hun oud-Rector Cantus Floris van der Putt. Met het overvendelen van Bisschop Hurkmans op de Bossche Parade, door het St. Servatiusgilde uit Lieshout, werd het Floris van der Putt jaar op waardige wijze afgesloten.
Informatie: www.florisvanderputt.nl

Foto's: Ramon Mangold