29 APR

Een nacht buiten slapen voor straatjongeren

nacht zonder dak tear.jpgAfgelopen zaterdag 25 april brachten ruim 30 tieners en jongeren  in Enschot de nacht door in zelfgebouwde krotten van karton en plastic. Met deze “Nacht Zonder Dak”, georganiseerd door Jong Bisdom Den Bosch en M25 van parochie Johannes  XXIII,  haalden ze 2397,35 euro op voor straatjongeren  in Bolivia, Kenia en Cambodja. Nacht Zonder Dak is een actie van ontwikkelingsorganisatie Tear.

Door de nacht buiten in een krotje door te brengen wilden de jongeren ervaren hoe het is om geen normaal dak boven je hoofd te hebben. Na een avond vol bouwen, informatie, diepgaande gesprekken en een hoop gezelligheid kropen de tieners en jongeren na een mooie dagsluiting in hun krotjes. Na enkele uren ‘slapen’ werden ze midden in de nacht overvallen door flinke regenbuien.  Het bleek dat niet alle krotjes daartegen bestand waren. Een groot deel van de jongeren heeft uiteindelijk de rest van de nacht doorgebracht op de stenen vloer van het parochiezaaltje, wat zeker niet comfortabeler was als in het krotje. Vier jongeren hadden hun krotje zo goed gebouwd dat ze de hele nacht erin hebben doorgebracht. Na het ontbijt en het opruimen werd de activiteit afgesloten met een eucharistieviering.
Bij de terugblik gaven jongeren aan dat het een hele ervaring is om in een krotje te slapen. De angst (of het krotje wel zal blijven staan), het eenzame gevoel en  het feit dat het toch niet echt comfortabel is doet de tieners en jongeren beseffen wat ze zelf hebben en onder welke omstandigheden andere jongeren (op andere plaatsen in de wereld, maar ook in Nederland)  moeten leven. Ze zijn dankbaar dat ze met deze activiteit veel sponsorgeld (bijna €2400,-) op hebben mogen halen voor de projecten van Tear voor straatjongeren. Als het aan de tieners en jongeren ligt doen ze het volgend jaar weer!

Foto’s van Nacht Zonder Dak in Enschot kunt u hierbekijken.

29-04-2015