Nieuws

14 FEB

Vastenaktie-documentaire over Sri Lanka bij RKK televisie

Vastenaktie logo 2013 - 2314x360.png

Achter de mooie zandstranden, de exotische tempels en de prachtige lotusbloemen van Sri Lanka gaat een schrijnende werkelijkheid schuil. De theeplukkers op de wereldberoemde theeplantages leiden een moeilijk, vaak uitzichtloos bestaan, dat grenst aan slavernij. Dit jaar staan zij centraal in de Vastenaktie-campagne. De RKK zendt dinsdagmiddag 17 februari op NPO2 om 16.35 uur een documentaire uit die Vastenaktie liet maken over het leven op de theeplantages.

Sri Lanka profileert zich graag als een toeristenparadijs, maar ‘de Parel van het Oosten’ heeft ook een verborgen kant. In deze reportage nemen we de kijker mee naar het binnenland, naar het bisdom Kandy, waar bittere armoede heerst en waar de sporen van de jarenlange burgeroorlog nog lang niet uitgewist zijn.
Op de theeplantages wordt keihard gewerkt, tegen beschamend lage lonen. De theeplukkers wonen in kleine, armoedige huisjes en hutten. Ze verdienen niet genoeg geld om hun kinderen te eten te geven, laat staan om zelf thee te kunnen kopen. Tegen beter weten in trekken veel vrouwen naar het Midden-Oosten om er als huishoudster geld te verdienen. Kinderen blijven moederloos achter, vaders raken stuurloos en zoeken hun heil in de fles en de moeders worden in het buitenland uitgebuit en vaak mishandeld. Er heerst bovendien nog steeds veel angst en onbegrip tussen de Singalezen en de Tamils, de twee bevolkingsgroepen die 26 jaar lang in een bloedige burgeroorlog verwikkeld waren. Er is veel werk aan de winkel en daarom volgen we de medewerkers en vrijwilligers van SETIK, een katholieke organisatie die de mensen in Sri Lanka helpt een menswaardig bestaan op te bouwen. Dit jaar steunt Vastenaktie SETIK. U leest er meer over op de website van Vastenaktie.
Praktisch Wat Documentaire over het leven van de theeplukkers in Sri Lanka Datum Dinsdag 17 februari 2015 Tijd 16.35 uur Net NPO2

Hebt u de documentaire gemist dan kunt u dinsdag vanaf ongeveer 17.30 uur de uitzending terug zien via deze link.

14-02-2015