11 FEB

​​Feestdag O.L.Vrouw van Lourdes: bedevaart in het bisdom

​Alweer bijna een jaar geleden is bisschop Hurkmans met gelovigen uit heel het bisdom naar Lourdes op bedevaart geweest. Met ruim 1.000 pelgrims is er gevierd bij de Grot van Lourdes om op voorspraak van Maria te bidden tot haar Zoon, onze Heer.
Vandaag, 11 februari, op de feestdag van Onze Lieve Vrouw van Lourdes, denken wij in het bijzonder terug aan deze mooie bedevaart met vele bijzondere vieringen, momenten en ontmoetingen.

11 februari
Jaarlijks wordt op 11 februari de Eerste Verschijning van Maria aan Bernadette Soubirous in de Grot van Massabielle in 1858 feestelijk herdacht in Lourdes maar ook in de diverse parochies. Ook deze zijn er groepen pelgrims Lourdes aanwezig om deze bijzondere dagen in het heiligdom mee te vieren.

Werk in uitvoering op het Heiligdom
In het Heiligdom wordt momenteel druk gewerkt aan de herinrichting van de Grot. Dit om meer rust voor gebed te creëren en de Grot beter te beschermen tegen overstromingen. Het omvangrijke project heet ‘Grot, hart van Lourdes’. Tussen de Grot en de baden komt er een nieuwe brug over de Gave, die eind maart, dus voordat het bedevaartseizoen begint, klaar zal zijn. Dan zullen voortaan de kaarsen aan de overkant van de Grot opgestoken kunnen worden in een zogenaamde ‘tuin van licht’, die aangelegd wordt in de vorm van een rozenkrans. Het Lourdeswater van de bron in de Grot wordt omgeleid naar de overkant waar het water getapt kan worden om mee te nemen. Het gebouw waarin de baden gehuisvest zijn krijgt ook een facelift met een eigentijdse overkapping.

Op bedevaart met Bisdom ’s-Hertogenbosch
Het Bisdom kent een sterke bedevaarttraditie. De verschillende Mariabedevaartsplaatsen binnen onze bisdomgrenzen zijn hier getuigen van.  Ook is de bisschop met gelovigen uit het bisdom de afgelopen jaren op bedevaart gegaan naar bijzondere plaatsen in ons geloof. Naast de bisdombedevaart van afgelopen jaar naar Lourdes horen we ook met enige regelmaat nog de mooie verhalen terug over de bedevaart naar Rome in 2009 en Trier/Echternach in 2011.

Het op bedevaart gaan, zowel binnen als buiten ons bisdom, is een belangrijk instrument in de opbouw van de nieuwe parochies. Daarom heeft de staf van het bisdom van
’s-Hertogenbosch besloten bedevaarten een wezenlijk onderdeel te laten zijn van de bisdomkalender. Voor de komende drie jaar staan de volgende bisdombedevaarten, in samenwerking met de Vereniging Nationale Bedevaarten (VNB), gepland:

Periode*​ ​Bestemming ​Bijzonderheden
​Oktober 2015 ​Kevelaer ​- ééndaagse busbedevaart
​Februari 2016 ​Israël ​- 10 daagse pelgrimstocht door het Heilig Land
​Voorjaarvakantie 2017 L​ourdes ​- Alle vervoersmogelijkheden
- Ook voor pelgrims die zorg nodig hebben.
*De juiste data en prijzen worden t.z.t. gecommuniceerd via de website van het bisdom en van de VNB.

Op bedevaart naar Maria
Nog enkele maanden en het is alweer de Meimaand: Mariamaand. U hoeft niet ver uit de buurt om op bedevaart te gaan. De verschillende Mariabedevaartplaatsen uit ons bisdom nodigen u, als individu en als parochiegroepen, van harte uit om op pelgrimage te komen.

Goede God,
We zijn als uw volk op pelgrimstocht door het leven, als broeders en zusters van elkaar, met Jezus als onze Heer en onze Broeder in ons midden. Breng ons allen tot de eenheid in het geloof,  de hoop en de liefde, die ons over alle grenzen heen verbindt met U en met elkaar. Dit vragen wij U voor de toekomst van uw Kerk in onze streken, op voorspraak van de Onbevlekte Maagd Maria, moeder van God en moeder van de mensen, en van de heilige Bernadette. Door Christus onze Heer. Amen.
Onze Lieve Vrouw van Lourdes – Bid voor ons.

11-02-2015