10 NOV

​Hulpbisschop Rob Mutsaerts presenteert nieuw boek

'Gewoon over geloof'. Onder die titel presenteert Rob Mutsaerts, hulpbisschop van Den Bosch zijn nieuwe boek. Hij doet dat op donderdag 20 november om 16.00 uur in de bisdomzaal, Parade 11 in Den Bosch. Bij die gelegenheid zullen ook de inleiders Anton Zijderveld, Frank Bosman en Paul Cliteur het woord voeren. Voor een hapje en een drankje is gezorgd.

Waar gaat het boek over? De katholieke Kerk heeft een imagoprobleem. Dat ligt deels aan de Kerk zelf, deels aan onwetendheid en onbegrip van de buitenwacht. Volgens de auteur is het geloof dat de Kerk uitdraagt nog altijd alle moeite waard. Geloof is niet iets voor dromers of geleerden. Het is niet iets bijzonders, maar juist iets heel gewoons. Als je het nuchter beschouwd is, Jezus bijzonder praktisch.
Aan de hand van komische situaties laat Mutsaerts zien dat de Bijbel weliswaar lang geleden geschreven, maar geenszins gedateerd is. Rob Mutsaerts prikt op een oorspronkelijke en verfrissende manier door allerlei misvattingen. Die gaan vooral omtrent standpunten die de Kerk inneemt over wetenschap, seks, goed en kwaad, Jezus en God. De hulpbisschop toont de logica van het katholiek denken. Hij neemt de lezer mee naar zijn eigen jeugd, waar voetbal en popmuziek een prominente plaats innemen. Over de toekomst van de R.K. Kerk is hij verrassend optimistisch.

De inleiders:

Het boek zal regelmatig irriteren maar, als je goed leest, ook tot nadenken aanzetten. Veel clichés over orthodoxe katholieken die doorgaans domweg als fundamentalisten worden weggezet, prikt hij met het nodige enthousiasme door.’ (Anton C. Zijderveld)
‘Mutsaerts’ nieuwste boek is een intrigerende mengeling van autobiografische passages (vooral over voetbal en kokosmatten) en stevige (ik zou haast zeggen: ouderwets-degelijke) catechese, gelardeerd met cultuurtheologische doorkijkjes en leuke taalvondsten.’ (Frank Bosman)

‘Waarom ben ik geen “katholiek”? Er is namelijk zo veel in het boek van Mutsaerts wat ik kan onderschrijven. Wat hij zegt over ook mijn favoriete auteur C.S. Lewis bijvoorbeeld. Wat hij zegt over Jean Valjean, de hoofdfiguur uit Victor Hugo’s Les Misérables. Ook wanneer hij zegt “Je hoeft geen fan van Wilders te zijn om te zien dat de hypocrisie van zijn tegenstanders werkelijk stuitend is”. Ik heb genoten van zijn aanstekelijk enthousiaste stijl van schrijven. Het is een boek dat vele lezers verdient.’ (Paul Cliteur)

Rob Mutsaerts, Gewoon over geloof. 234 pp., paperback. € 13,90, ISBN 978-90-75717-91-4.

Boek Mutsaerts.JPG

10-11-2014