Nieuws

16 APR

Hoe katholieke school en parochie elkaar in de Goede Week vinden

Leerlingen groep 6 beleven de Kruisweg in de kerk en bij de Calvarieberg.

De afgelopen 2 weken zijn leerlingen van groep 6 met hun klas op bezoek in de kerk geweest. Trudis Duffhues liep een ronde mee met groep 6 van haar school in Boskant en schreef onderstaand verslag.
 
Iemand van het pastoraal team, nu Vincent Blom, ontving de groep in de dagkapel, waar we eerst naar de glas-in-loodramen keken. Daar zag je het oudste stripverhaal staan: De geboorte van Jezus is voor kinderen heel herkenbaar en duidelijk. Deze dag stonden we stil bij de sterfdag van Jezus. In de kerk is hier een stripverhaal van te zien. Samen gingen we op zoek en al gauw vonden we de eerste en tweede statie van de Kruisweg. Het grote kruis viel meteen op en dat kruis staat eigenlijk voor pijn en verdriet; waarom kun je dat hebben? Er werden allerlei dingen genoemd en voor ál die dingen staken we een kaarsje aan om onder die statie te zetten. Zo werden ook de andere staties bekeken en besproken…. eindigend bij het kruis waar we een kaarsje lieten branden voor al diegene die ons dierbaar zijn en waar we afscheid van hebben genomen.
Het ‘stripverhaal’ de Kruisweg, hadden we bekeken en er over gesproken, maar nu gingen we het beleven…

groep 6 - 2.jpgEen heleboel attributen lagen achter het altaar bij elkaar: een palmtak, dobbelstenen, hamer, nagels en nijptang, zwachtels, een doornen kroon, lans, touw en zweep, emmer met spons en azijn, een kruik met mirre, het kleed van Jezus, een koningsmantel, een bordje inri, bloemen, een lantaarn, een ladder en een heel groot zwaar kruis. Met al deze spullen liepen we naar de Calvarieberg. Ook in de Calvarieberg zijn met beelden 5 fragmenten van het lijdensverhaal tot aan Pasen te zien. De leerlingen mochten de attributen bij het passende beeld of beeldengroep gaan leggen. Er ontstonden mooie gesprekken en er werden goede vragen gesteld. Hoe mooi kan aanschouwend onderwijs zijn? Deze leerlingen hebben ieder jaar op school de verhalen gehoord van de Goede Week en Pasen, maar ik weet zeker dat deze keer ditzelfde verhaal heel wat beter doorgedrongen is door de beleving, meer indruk heeft gemaakt en beter onthouden zal worden……
Met een ansichtkaart van de Calvarieberg als herinnering gingen deze leerlingen terug naar school. Aan wie zullen ze deze kaart sturen en wat willen ze er nog over vertellen?
Ik ben blij dat ik deze ronde mee mocht lopen, ook ik heb de Kruisweg beleefd en ben er weer wat wijzer van geworden.

 

16-04-2014