20 FEB

Kosters bereiden Goede Week en Pasen voor

​Carnaval moet nog in volle hevigheid losbarsten en menigeen denkt nog niet aan de veertigdagentijd ter voorbereiding van de viering van het Paastriduüm. Maar in de Kerk is dat anders. Zo hebben de kosters het in de Goede Week bijzonder druk. Om hen bij hun werkzaamheden te helpen, biedt het bisdom een korte cursus aan.

De vieringen van de Goede Week en Pasen zijn prachtig. We overwegen het lijden en sterven van Christus, beginnend met zijn intocht als Messias in Jeruzalem en uitkomend bij de viering van zijn Verrijzenis. De vieringen zijn stuk voor stuk speciaal; qua opbouw en zang, lezingen en gebeden, maar ook de aankleding van de kerkruimte. Een koster denkt vooraf aan honderd-en-één dingen. Toch is hij of zij in die dagen bijna dag-en-nacht in de weer om alles op tijd klaar te zetten en te zorgen dat de kerk uiteindelijk er op zijn paasbest uitziet.

Kruis-verrijzenis.jpgIn de cursus ‘De koster aan het werk – module Goede Week en Pasen’ komen alle vieringen aan bod: de vieringen van Palmzondag, Witte Donderdag, Goede Vrijdag, Paaszaterdag en Paaszondag. De betekenis, de opbouw, maar vooral wat moet er van te voren en tijdens de vieringen gedaan worden. De richtlijnen uit het Directorium worden erbij gepakt en vanzelfsprekend is er gelegenheid om vragen te stellen.

De cursus is bijzonder geschikt voor kosters die nog niet zo lang dit werk doen; in relatief korte tijd wordt alles wat hen te doen staat, besproken. Maar ook voor hen die zich al langer als koster inzetten is de cursus een goede voorbereiding op de speciale tijd die er aankomt. Voor menig koster is er de laatste tijd wat veranderd: een ander kerkgebouw, samenwerking met andere kosters of een nieuwe pastoor... het heeft allemaal gevolgen voor de koster.
De cursus wordt gegeven op dinsdag 25 februari; dinsdag 18 maart; dinsdag 25 maart; dinsdag 1 april en woensdag 9 april, telkens van 19.30 tot 22.00 uur in Den Bosch.

Kosters die vorig jaar deelnamen aan de basiscursus hebben zich al kunnen aanmelden. Anderen zijn even welkom! Aanmelden kan tot 24 februari, via email: vormingscentrum@bisdomdenbosch.nlof telefonisch: 073 523 20 20. Financiële bijdrage: € 30,- p.p.

20-02-2014