21 JUN

​Zondag 23 juni: Basiliekverheffing van de Sint Petruskerk in Oirschot

Op zondag 23 juni gaat bisschop A. Hurkmans naar Oirschot om in een pontificale eucharistieviering met zang door de Cantorij de Sint Petrus Bandenkerk tot Basiliek te verheffen. Ook de apostolisch nuntius, mgr. dr. A. Dupuy, zal bij de viering aanwezig zijn.

Tijdens de viering wordt het decreet van de verheffing tot basiliek voorgelezen. Daarna worden de eretekenen gezegend. De eretekenen die bij de titel horen zijn een conopeum (parasol) in de kleuren goud en rood en een processiestaf (tintinabulum). De processiestaf is vervaardigd door de Oirschotse smid Sjef Vingerhoeds en het conopeum door de firma Slabbinck in Brugge naar een ontwerp van onder meer Rens van Overdijk.

Ook mag een Basiliek een eigen wapenschild gaan voeren dat reeds ontworpen is met onder meer door Nicoline van Tiggelen getekende kerksleutels. In het conopeum is ook het gemeentewapen van Oirschot opgenomen en de wapens van de bisschop en van de paus. Het bevat verder verwijzingen naar de heiligen: Petrus, Odulphus, Antonius, Andreas, Bernadette, Willibrordus en Maria van de Heilige Eik, patronen van onze buurtparochies

Tot slot zal de bisschop de twaalf apostelkruisjes zegenen die ook door Sjef Vingerhoeds zijn vervaardigd.

Na afloop van de viering worden de eerste exemplaren van een boekje met foto’s en beschrijvingen van de Glas in Lood ramen uit de Oirschotse kerk overhandigd aan de de bisschop en de nuntius. Dit boekje is vervaardigd door het Glas in Lood Museum in Ravenstein.

Pastoor-deken Leendert Spijkers, vanaf zondag ook rector van de basiliek, beschouwt de verheffing van de Oirschotse kerk tot Basiliek als een schouderklopje voor de Oirschotse gemeenschap: “We hebben niet alleen al heel lang, en daar zijn we allemaal trots op, vanaf 1268 een prachtige monumentale kerk die nog pas kort geleden zo grondig is gerestaureerd dat hij weer als nieuw is, maar we zijn ook een monument in bedrijf, een bloeiende geloofsgemeenschap met honderden vrijwilligers”.

21-06-2013