Nieuws

17 OKT

Jongeren verdiepen hun geloof tijdens eerste vormingsweekend

Afgelopen weekend vond in Mariapoli Mariënkroon in Nieuwkuijk de eerste van 3 vormingsweekenden voor jongeren plaats. In de stralende zon namen 40 jongeren uit het hele land deel aan het intensieve weekendprogramma. Met hun 12 persoonlijke begeleiders begonnen zij vrijdag na de avondmaaltijd met een eerste inleiding over godsbeelden, waarna zij door kapelaan Luc Simons werden ingeleid in het getijdengebed. Een eerste deelgroepgesprek en kennismaking vond ook plaats.

Tranen, gesprekken in de najaarszon en gescheurde broeken
Op zaterdag was het al vroeg dag; de deelnemers verzamelden zich om 8 uur voor de H. Mis. Deze vroege start was wel nodig ook, want de jongeren hadden die dag een druk programma met 4 inleidingen, voor iedere deelnemer een individueel begeleidingsgesprek en een uurtje sport en spel in de buitenlucht. Tijdens de eerste inleiding van jongerenwerker Hao Tran uit het aartsbisdom Utrecht, vloeiden er hier en daar zelfs tranen toen hij een zeer persoonlijke getuigenis bracht en de jongeren vertelde over Gods liefde voor ieder van hen.

In de middag had iedere jongere een individueel gesprek met de toegewezen begeleider over hun persoonlijk geloofsleven en de groei daarin. Hoewel er binnen ruimtes waren gereserveerd, maakten veel begeleiders en hun jongeren gebruik van het schitterende najaarsweer om hun gesprekken te voeren op het uitgestrekte terrein rondom de abdij.

Na alle geestelijke arbeid van de dag was het hoog tijd voor wat lichamelijke inspanning: tijdens het sportvierkamp konden jongeren al hun energie kwijt in de buitenlucht. In vier teams streden de deelnemers tegen elkaar met o.a. trefbal en Siamees voetbal. Dit ging er zo intensief aan toe dat er zelfs broeken sneuvelden in de strijd om de eerste plaats!

Dat de weekenden voldoen aan een behoefte van jongeren bleek toen op zaterdagmiddag al door enkele deelnemers geïnformeerd werd of er volgend jaar weer dit soort verdiepingsweekenden zouden worden georganiseerd. Een ander merkte op dat ‘er wel 5 van dit soort weekenden per jaar mogen plaatsvinden!’.

De zaterdag werd afgesloten met een intieme avond van barmhartigheid, waar jongeren in gebed samenkwamen voor aanbidding van het Allerheiligste. Velen van hen maakten gebruik van de biechtgelegenheid en van de mogelijkheid om samen met enkele begeleiders te bidden voor hun persoonlijke intenties.

Sound of Music
De jongeren waren op zondag duidelijk al wat vermoeid na 2 dagen van inleidingen en intensief programma. Wellicht had het ook nog iets te maken met de gezellige avonden, waarbij tot in de nachtelijke uren spelletjes werden gespeeld en werd nagepraat… Priester Anton ten Klooster wist de jongeren echter bij zijn inleiding over de Drie-eenheid weer helemaal wakker te schudden door te beginnen met een stukje uit de film ‘the Sound of Music’!

Geïnspireerd door zoveel verdieping en mooie woorden, werd het eerste vormingsweekend op zondagmiddag afgesloten met de H. Mis waarbij Mgr. Hurkmans hoofcelebrant was. Aan het einde van de H. Mis gaf de bisschop de niet-Brabantse deelnemers nog de tip mee om niet meteen naar huis terug te keren, maar nog wat langer van de Brabantse zon te genieten. Enkele jongeren namen dit advies direct ter harte en besloten bij vertrek uit Nieuwkuijk onderweg nog even te stoppen voor een terrasje in de najaarszon! Ongetwijfeld ook om nog even na te praten over het geslaagde eerste vormingsweekend.

Volgende 2 weekenden 
De drie vormingsweekenden vormen samen een aanbod voor jongeren om zich intensief te verdiepen in het katholieke geloof en daarin te groeien. Het tweede weekend vindt van 9-11 december 2011 plaats, opnieuw in Nieuwkuijk. Het derde weekend vindt van 3-5 februari plaats in de Tiltenberg in Vogelenzang. Aanmelden voor deze 2 laatste weekenden kan nog, maar is beperkt mogelijk. Meer informatie via jongeren@bisdomdenbosch.nl.

17-10-2011