Nieuws

22 AUG

En de volgende Wereldjongerendagen zijn in… Rio de Janeiro!

Met een ongelofelijk druk bezochte slotviering op Cuatro Vientos, het oude vliegveld van Madrid, zijn gisteren de Wereldjongerendagen van 2011 afgesloten. Paus Benedictus XVI maakte bekend dat de volgende editie van het wereldevenement in Brazilië, in Rio de Janeiro zal plaatsvinden.

Meer dan een miljoen jongeren waakten en sliepen zaterdagavond in de open lucht en het zouden er veel meer zijn geweest, ware het niet dat de organisatie uit veiligheidsredenen tienduizenden onverrichterzake naar huis stuurde.

Het was me de avond wel: huilende pelgrims konden de Spaanse politieagenten niet vermurwen om hen toe te laten tot het immense veld, om daar de vigilie en de avondwake mee te maken waarvoor zij jaren lang gespaard hadden. Priesters die uitlegden dat zij een speciaal toegangsbewijs hadden, werden met een kille blik verwezen naar de volgende dag. De kritiek op de Spaanse organisatie van het geloofsevenement was niet van de lucht. Even werd de sfeer zelfs grimmig, toen de politie te paard probeerde haar autoriteit kracht bij te zetten. Honderdduizenden lieten tevergeefs hun toegangsbewijs zien aan het leger van beveiligers : ze kwamen er hoe geaccrediteerd niet in. Er zat niet anders op dan ergens anders het evenement op televisie te gaan volgen. Ze werden verwezen naar de volgende dag: Ze hadden één geluk, want ze bleven daardoor gespaard van de onweers- en regenbuien die aan halverwege de toespraak van de paus het veld geselde.

Maar de meesten lieten er zich niet van weerhouden om de daags erop, op de dag des Heren, zich wederom te melden op Cuatro Vientos. In de verzengende hitte vierden ze met de paus de Eucharistie, zij het de meesten van zeer grote afstand.

En wat velen verwacht hadden kwam uit: Benedictus XVI maakte aan het einde van deze wereldjongerendagen bekend dat de volgende editie plaats zal vinden in Brazilië, in Rio de Janeiro – vanwege de wereldkampioenschappen voetbal in 2013.

22-08-2011