Nieuws

19 AUG

De Paus is in Madrid: Benedetto, Benedetto!

“En de paus is al in Spanje!” roept de dj door de luidsprekers van de Plaza de Columbus, aan de noordelijkste kant van het WJD-territorium in Madrid. Hij houdt de wachtende menigte bezig die in afwachting is van de pausmobiel. Honderdduizenden zijn het er wederom en ze staan braaf wachtend en naar water smachtend langs de door een leger van agenten afgezette straten die leiden naar de Plaza de Cibeles. Iedereen wil weten welke route Zijne Heiligheid nemen zal. De jongeren hebben, sommigen al uren geleden, een plekje gezocht aan de dranghekken. Tegen de tijd dat het zover is, zijn de rijen wachtenden zo groot dat je je niet meer voor-, achter- en zijwaarts bewegen kan. Ze staan allemaal met een fototoestel of een mobieltje in de hand om een plaatje te maken van hun ‘Benedetto’. Het vooruitzicht daar te staan, met 36 graden en meestal in de volle zon weerhoudt hen niet. De meeste nabijzijnde metrostations zijn om veiligheidsredenen tot nader orde afgesloten. En dat maakt dat je al de hele middag lange rijen pelgrims ziet lopen in de richting van het plein, waar eerder deze week – maar dan zonder de paus – de H. Mis gevierd werd. Om de wachtende moed in te spreken roept de dj: “Laat iedereen weten dat wij katholieken geen watjes zijn!”

De grote Avenidas, die door het plein verbonden worden, lijken wel één gigantische discotheek, met muziek en dans, maar zonder alcohol. In koor zingen ze de Macarena (“Aaaaay...!”) en “Waka-waka”, waarop nog harder klinkt: “Because this is Africa”.

De 27 megatelevisieschermen laten ondertussen zien waar de kerkvorst op dat moment rijdt. Komt hij hier nu langs of niet? “Blijf drinken en bescherm je hoofd met een hoed” is het advies. Maar het drinken raakt op een gegeven moment op. Het leger van vrijwilligers dat al de hele week in de weer is, spuit water in het publiek, in een poging om ongelukken te voorkomen. De medische hulpdiensten, zo werd bekendgemaakt, moest 297 keer ingrijpen en 12 personen belandden als gevolg van de warmte en de stress uiteindelijk in het ziekenhuis.

Dan verschijnt een helicopter boven het plein en aan de strakke gezichten van de politiegenten is af te lezen, dat de paus aankomt op het plein. Zijn naam wordt door de honderdduizenden gescandeerd: “Benedetto, Benedetto!” Juist op dat moment weet ik me te ontworstelen aan de menigte. Een kennelijk bijziende diender ziet mijn ‘gewone’ perskaart aan voor die van een geaccrediteerde fotograaf en laat me naar de perstribune wandelen. Ineens sta ik voor het podium waar de paus plaatsneemt. Net doen of mijn neus bloedt, snel een flink aantal foto’s maken. Het duurt een kwartier voor ze het in de gaten hebben en dan word ik zonder pardon in m’n eigen vak teruggezet.

De paus spreekt de jongeren toe, jongeren uit alle werelddelen mogen iets tegen hem zeggen en kleine cadeautjes overhandigen, alles en iedereen wordt bedankt voor de inzet en er zingt een fantastisch koor. Na twee schriftlezingen, het Onze Vader en de apostolische zegen is het allemaal weer voorbij. Dan moet iedereen weer naar de slaaplocatie en niet weinigen zullen die pas rond 1 uur ’s nachts hebben bereikt want de metro's zitten in een mum van tijd berstensvol. Gauw naar bed, want vandaag wordt weer een zware dag. Om acht uur ’s avonds gaat de paus voor in de Kruisweg door de stad, een van de traditionele onderdelen van de WJD. Die wordt live uitgezonden. En dan wordt het wéér zo druk…
 
(Jaap van Eeden)


 
 
Programma [19 augustus] WJD-Weblog [update 19 augustus]
Vandaag in Madrid: ochtendgebed, catechese, eucharistieviering, kruisweg, cultureel programma, jongerenfestival, avondgebed.  
 

 
Blogpost Michel: Waar wij Nederlanders erg van genoten hebben was de catechese van deze morgen. Die werd gegeven door Mgr. Van den Hende. (...) Het minutenlange applaus dat hij vervolgens in ontvangst mocht nemen zegt, denk ik, genoeg! Lees verder..
 
Highlights Media, foto's en video
Mgr. De Jong tijdens catechese vandaag: “Jullie zijn allemaal uitgezonden. Bisschoppen zijn uitzendbureaus. Jullie zijn Jezus' ambassadeurs”

“De verbondenheid was voelbaar, want uit welk land je dan ook mocht komen of hoe ieder ander ook zijn of haar geloof beleeft, het maakt niet uit. Dat kwam tot uiting bij de H. Mis, waar bijvoorbeeld iedereen het ‘Onze vader’ bad in zijn of haar eigen taal.” Eefke van der Loop in haar laatste blog
 
 

"Paella"
foto: Michel van Mol op Omroep Brabant
 

 
19-08-2011