Nieuws

17 AUG

Geen doorkomen aan: het grootste plein van Madrid is nog te klein…

Madrid barst uit zijn voegen. De metrostations, de straten, alle hotels, restaurants van groot tot klein: overal waar je kijkt bepaalt het rood en geel van de Wereldjongerendagen het beeld. Op dinsdag 16 augustus, de dag waarop de meeste pelgrims in de stad zijn aangekomen, wordt duidelijk dat dit een evenement is dat zijn weerga niet kent.

Al de hele dag proberen groepen gelovige jongeren zich een weg te banen naar de Plaza de Cibeles, dat weliswaar het grootste plein van Madrid is, maar bij lange na niet berekend is op de half miljoen mensen die zijn toegestroomd om de Eucharistie op het plein mee te maken. De politie en ordediensten, en ook de vele honderden (of zijn het duizenden?) EHBO- en ambulancemedewerkers hebben hun handen vol om in de zengende hitte – op een goed moment was het 40 graden in de stad – te zorgen dat alles in goede banen blijft. Er worden honderdduizenden flessen water leeggedronken en uiteindelijk kiezen veel pelgrims ervoor om maar ergens op de grond te gaan zitten, want eenmaal de Gran Via afgelopen, is er geen doorkomen meer aan. Dan maar kijken naar een live-uitzendingen van de manifestatie. De jongeren hebben bonnen gekregen voor hun lunch en diner en die kunnen, blijkens de lange rijen in en voor uitspanningen als McDonalds en Burger King, worden ingewisseld voor een hapje eten en vooral: drinken.

De Bossche Wereldjongerendagengangers, van wie wij het voorprogramma in het aartsbisdom Toledo uitgebreid van dag tot dag voor u hebben beschreven op deze website, zijn plots nergens meer te bekennen. Ten dele komt dat omdat een aantal van hen ervoor kozen om na aankomst in hun slaaplocatie, een welverdiende frisse duik te nemen in een van de zwembaden in de buurt daarvan. Maar er zijn hier naar schatting alleen al een tweehonderdduizend Italianen… Dat verdunt de Nederlandse aanwezigheid behoorlijk. Het enige rood-wit-blauw dat her en der opduikt in de menigte van vlaggen, blijkt bij nader onderzoek uit Frankrijk te komen.

Iedereen wil zo dicht mogelijk bij het altaar komen, maar overal hoor je reacties in de trend van: ‘onmogelijk’. Maar de sfeer is en blijft grandioos. Er wordt getrommeld, gezongen en in koor gebeden. Na de voorbereiding in het diocees wordt duidelijk: de Wereldjongerendagen zijn nu echt begonnen.

Een groep Brazilianen vraagt me een foto te maken van hen. Op de vraag waar ze vandaan komen klinkt het in koor: "Rio de Janeiro!" En ze weten het zeker, al voor de paus het bekend heeft gemaakt: dáár zal de volgende editie van dit geloofsfeest plaatsvinden. Zondag weten we of ze gelijk hebben gehad. (JvE)

Programma [17 augustus] WJD-Weblog [update 14 augustus]
Vandaag in Madrid: ochtendgebed, catechese, eucharistieviering, cultureel programma, jongerenfestival, avondgebed. 
 
 
Blogpost Eefke: Vandaag was er eindelijk tijd om El Real de San Vicente, het dorpje waar ik samen met Natasja in het gastgezin zit, wat beter te leren kennen. Lees verder.. 
 
Highlights Media, foto's en video
- Terugkijken: Gehele uitzending van de WJD-openingsviering met kardinaal Varela op Palacio de Cibeles (Madrid)
- Alle WJD-updates op één pagina

- Volg de WJD thuis via deze media    
 
 
 
 
Uitzending RKK van 15 augustus met bijdragen van bisschop Hurkmans en bisdomjongeren.
 
 
 
 
 
 
 
  
17-08-2011