Nieuws

15 AUG

Dagen in de dorpen van het diocees Toledo naderen hun einde

De leiding van de Bossche pelgrimstocht naar de Wereldjongerendagen had aanvankelijk toch haar bedenkingen bij ‘stierenvechten’. Want dat vindt je, googlelend op het woordje ‘Capea’. Maar de organisatoren van het evenement dat zondag plaatsvond ter ere van de jongeren, had tevoren verzekerd dat deze variant van het oer-Spaanse macho-evenement beslist niet bloederig is. Integendeel: de jonge stierenkalven zouden er zelfs plezier in hebben. Voor de Bossche delegatie – en een groep Duitse pelgrims die aansloot – gold dat in ieder geval wel. Na de zondagsmis en het middageten stapten ze in de bus voor de laatste activiteit in de drie dorpen waar ze tijdens ‘the days of the diocese’ in de buurt van Talavera de la Reina op getrakteerd werden.
 
Het was een opeenstapeling van verwennerij en zonder uitzondering hebben de jongeren het gevoel er familieleden bij te hebben gekregen. Op deze laatste dag in de dorpen werden ze volgestopt met lekkernijen, zodat de barbecue bij de arena van het stierengevecht haast ’overdone’ was. Wellicht omdat men tijdens de aansluitende trip naar Talavera de la Reina, waar hen nog een gebedsviering à la Taizé wachtte die tot na middernacht duurde, niet meer te eten kregen. Op maandag worden de jongeren en hun begeleiders hier uitgezwaaid en gaat de reis weer een stukje in de richting van Madrid, naar Toledo, waar een kleine twintigduizend jongeren samen een voorproefje krijgen van de grote geloofshappening, die de dagen in de Spaanse hoofdstad zullen worden.
 
De KRO/RKK doen vandaag om 17:05 uur op Nederland 2 verslag van de Capea. Een paar uur later kunt u de uitzending ook op internet zien.
 
(Jaap van Eeden)

 
15-08-2011