14 AUG

Blessed be the name of the Lord

“Blessed be the name of the Lord…”, klinkt het over het plein voor de kerk van Castillo de Bayuella. Het is half negen in de avond en het geluid komt van een koor van de Bossche pelgrims op weg naar de Wereldjongerendagen in Madrid. De opmaat in het diocees van Toledo – van het aartsbisdom Toledo wel te verstaan – kan niet meer stuk. Vandaag, zaterdag, werd een flinke berg beklommen door de groep. Een flinke inspanning, maar in de middag werd die beloond met een frisse duik in het plaatselijke openluchtzwembad.

Het is een wonderlijke viering, een mix van Spaanse en Nederlandse liturgie. De lezingen zijn in beide talen, de voorbeden en ook de preek van bisschop Hurkmans wordt getolkt. “We zijn als bisdom van 's-Hertogenbosch hier in Spanje,” zegt hij, ”in het bisdom Toledo in Hinojosa de San Vicente, El Real de San Vicente en Castillo de Bayuella gastvrij ontvangen. Daarvoor een bijzonder woord van dank aan de priesters en parochianen. En hier in dit misschien onbekende land, ontmoeten we nieuwe mensen, met een andere taal, en een andere geschiedenis. Maar tegelijkertijd zijn we broers en zussen in ons geloof.”

De bisschop refereert aan de wereldeconomie: “Wij zijn er getuigen van dat heel de wereld in een economische crisis terecht komt. Dit maakt veel mensen onzeker. Verdien ik genoeg om te doen wat ik graag wil? Kan ik mijn studieschuld straks wel afbetalen? Wat is mijn huis nog waard? Verdampen mijn spaarcenten? Komt er een herstel van de economie? Het zou weleens kunnen zijn dat wij met zijn allen ons geloof in luxe en rijkdom moeten verliezen. Er zal zeker een ander denken moeten komen. De welvaart die tot nu toe steeds groeide is niet vol te houden. Gelukkig heeft die welvaart veel goeds voort gebracht. Er zijn echter ook schaduwkanten. In heel de westerse wereld groeit het verschil tussen armen en rijken. Veel mensen dreigen zich op te sluiten in hun eigen welvaart. Minder mensen lijken hun leven werkelijk te laten bepalen door hun geloof. In de westerse Kerken groeit de oppervlakkigheid. Het Evangelie van vandaag hield ons de vraag voor hoe is uw geloof? Ook de situatie in de wereld stelt ons de vraag: hoe is uw geloof?” De parochianen van Bayuella knikken instemmend, de woorden van mgr. Hurkmans zijn aangekomen. Na de Mis gaan de jongeren weer naar hun gastgezinnen om zich te laten verwennen met de avondmaaltijd, want verwend worden ze. Leest u maar de blogs op deze website.
(Jaap van Eeden)
14-08-2011