27 JUL

Herdenkingsdienst in Sint-Jan met speciaal gecomponeerd Kyrie

800 mensen kwamen gisterenavond 26 juli naar de Sint-Janskathedraal in 's-Hertogenbosch voor een herdenkingsdienst voor de slachtoffers van het terreurgeweld in Oslo. Voor deze gelegenheid werd een speciaal voor Noorwegen gecomponeerde versie van het 'Kyrie' gezongen.

Kyrie voor Noorwegen
Op initiatief van componist Tom Dicke, werd in drie dagen tijd via Facebook professionele zangers opgeroepen om een koor te vormen. Met tachtig man sterk brachten zij met slechts twee uur voorbereidingstijd het 'Kyrie voor Noorwegen' ten gehore. “Vanuit de innerlijke bewogenheid van Tom Dicke is een werkelijk prachtig vierstemmig Kyrie tot stand gekomen,” vertelt plebaan Van Rossem na afloop van de dienst. “Niet de minste zangers en zangeressen zijn er geheel belangenloos voor naar Den Bosch gekomen.”

Troost zoeken
De plebaan leidde de gebedsdienst waarin stil werd gestaan bij de overledenen en hun nabestaanden: “Juist na een ingrijpende gebeurtenis als in Noorwegen hebben mensen veel vragen. De kerk kan niet op al die vragen een antwoord geven, maar wel haar deuren openen om samen te zoeken naar troost. Bij elkaar en bij God.”

Noorse delegatie
Bijzonder was de aanwezigheid van een delegatie van de Noorse gemeenschap uit Rotterdam. Een lutherse dominee en acht Noorse parochianen namen deel aan de gebedsdienst, waarbij de dominee een gebed en een woord van dank voordroeg. De gebedsdienst in de Sint-Jan mocht bovendien rekenen op een persoonlijke boodschap van Desmond Tutu, Angelicaans aarstbisschop en nobelprijswinnaar voor de Vrede.

Boodschap van Desmond Tutu
“De pijn die we vandaag met jullie delen is een familie-pijn. Hoewel we zo ver weg wonen, aan het zuideinde van Afrika, toch hebben onze landen nauwe banden vanaf de tijd van de anti-apartheidstrijd. We weten, wat onze huidskleur ook is, of welke taal we ook spreken, waar we ook vandaan komen of waar we ons geloof ook beleven, dat we allemaal leden zijn van één familie, Gods familie, en geen hoeveelheid kogels van een extremist kunnen dat feit teniet doen. Extremisme kent geen nationale, culturele of religieuze grenzen. De afschuwelijke gebeurtenissen in Noorwegen leren ons: we moeten meer doen om de ruimte voor vooroordeel en onverdraagzaamheid te overbruggen, we moeten meer doen om ruimdenkendheid, aanvaarding van elkaar en liefde te bevorderen,” aldus bisschop Tutu.

Wat plebaan Van Rossem opviel was dat er in een zeer korte tijd zo veel mensen te mobiliseren zijn: “Het is opzienbarend dat er snel zo veel lijnen kunnen samenkomen. We hebben dit initiatief niet eens aangekondigd in de zondagsmis, omdat het maandagmiddag pas besloten is.”

Voor de volledige opname van het Kyrie, zie het mediaoverzicht bij het bericht van Omroep Brabant.
27-07-2011